Μια εβδομάδα αφιερωμένη στη θεατρική παραγωγή της Κύπρου ξεκινά τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως τις 18 τρέχοντος. Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), οι έλληνες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύγχρονο κυπριακό θεατρικό έργο.
Είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» με στόχο την παρουσίαση και προώθηση της κυπριακής θεατρικής γραφής στην Ελλάδα. Η διοργάνωση περιλαμβάνει και φέτος ανοιχτή συζήτηση και παρουσίαση παραστάσεων κυπριακών θεατρικών έργων από θεατρικά σχήματα της Κύπρου.
Η ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο» είναι και η αφετηρία των εκδηλώσεων (Σπίτι της Κύπρου, 19.00), τη Δευτέρα 13/10. Συμμετέχουν οι: Γιώργος Νεοφύτου, Θεατρικός Συγγραφέας, Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ, Χαρά Μπακονικόλα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών, Γιάννης Ιορδανίδης, Σκηνοθέτης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Αθηνών, Κριτικός Θεάτρου, Χρύσα Σπηλιώτη, Θεατρική Συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Τρία είναι τα κυπριακά θεατρικά έργα που θα παιχθούν στην Αθήνα:
Το βραβευμένο έργο του Ανδρέα Κουκίδη «Λήδρας και Ρηγαίνης» από το Σατιρικό Θέατρο θα παιχθεί σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου, σκηνογραφία Μίκη Λοΐζου, κοστούμια Κώστα Καυκαρίδη και μουσική επένδυση Νέαρχου Γεωργιάδη, με τους ηθοποιούς Πόπη Αβραάμ, Χάρη Πισία, Έλενα Χριστοφή, Σπύρο Γεωργίου, Βασίλη Μιχαήλ, Ανδρέα Ρόζου, Ιωάννη Χαραλάμπους, Ηλία Ανδρέου.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 από το Σατιρικό Θέατρο και απετέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του κυπριακού θεάτρου. Διαδραματίζεται σε ένα μπαρ της Λευκωσίας, στη γωνία των οδών Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς. Μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Την Τρίτη 14/10.
Η θεατρική ομάδα «Μαύρο Κουτί» θα παρουσιάσει το έργο «Εν κινήσει» του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους, σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου, σκηνικά Λάκη Γενεθλή, μουσική Δημήτρη Σπύρου, σχεδιασμό φωτισμού Δήμου Κλεάνθους, με τους ηθοποιούς Ανδρέα Βασιλείου, Γιώργο Κυριάκου και Δημήτρη Σπύρου.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μεγαλούπολη, μια μέρα χωρίς συγκοινωνίες, όταν σε μια διάβαση πεζών συναντώνται ο Χάρυ και ο Νικ. Ξένος στην πόλη, ο ένας, ψάχνει για μια κυβερνητική υπηρεσία με τον δεύτερο να προτίθεται να βοηθήσει. Εν κινήσει λοιπόν θα ‘ρθουν κοντά και η βόλτα θα αποκαλύψει κρυμμένα μυστικά, λάθη και πάθη. Θα τους φέρει πιο κοντά αλλά και πιο κοντά στους φόβους τους. Η παραγωγή παρουσιάστηκε τη θεατρική περίοδο 2012-2013 και ήταν υποψήφια στα «Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις θεατρικές περιόδους 2011-2012/2012-2013» στις κατηγορίες «Θεατρική Συγγραφή/Θεατρική Διασκευή/Σύνθεση Κειμένου» και «Μουσική». Την Πέμπτη 16/10.
Η Αννίτα Σαντοριναίου θα κλείσει την εβδομάδα με το έργο του Κώστα Μαννούρη «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!», σε παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Σκηνοθεσία Μαγδαλένα Ζήρα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργος Χιώτης, σχεδιασμός φωτισμών Σταύρος Τάρταρης, video art Παναγιώτης Μηνάς.
Η Σαντοριναίου θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Φιλομήλας, μιας χήρας, που αποφασίζει να σκορπίσει την τέφρα του αειμνήστου συζύγου της. Ενός μοιχού που, κατά τα λεγόμενά της, της έχει κάνει το βίο αβίωτο. Μένει μονάχα να απαντηθεί το εξής, φαινομενικά απλό, ερώτημα: πού θα σκορπίσει την τέφρα του; Ακολουθούν τέσσερις υποψήφιοι τόποι και τέσσερις ιστορίες ιδιωτικής μυθολογίας.
Το σύγχρονο αυτό έργο προέκυψε μέσα από το Πρόγραμμα PLAY, το οποίο συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) και ο ΘΟΚ, που είχε ως στόχο τη διεύρυνση του θεατρικού πεδίου, την καλλιέργεια καινούργιου οράματος, σύγχρονων προσεγγίσεων και αυθεντικών φωνών στο κυπριακό θέατρο μέσα από νέους τρόπους αναζήτησης και έρευνας του αντικειμένου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), τηλ. 210 3418579
Ωρα έναρξης παραστάσεων: 21.00.