200 λέξεις αναμένεται να γνωρίζουν τα παιδιά ηλικίας 18-30 μηνών, ενώ ως τους 18 μήνες το λεξιλόγιό τους δεν ξεπερνά τις 50 λέξεις.

14.000
λέξεις αναμένεται να γνωρίζουν τα παιδιά σε ηλικία 6 ετών, καθώς η ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων είναι εκθετική.

50.000
λέξεις οφείλει να περιλαμβάνει το λεξιλόγιο ενός αποφοίτου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γεύμα εκατομμυρίων ετών
Ενα και μόνο δόντι ήταν αρκετό για να λύσει ένα μυστήριο στην ιστορία των δεινοσαύρων. Πριν από 210 εκατομμύρια χρόνια, τότε που οι ήπειροι ήταν ενωμένες στην Παγγαία, στον πλανήτη κυριαρχούσαν δύο γιγαντόσωμα γένη δεινοσαύρων. Ως πρόσφατα οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτά τα γένη δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, καθώς το ένα κυριαρχούσε στους ωκεανούς και το άλλο στην ξηρά. Οπως όμως δείχνει το απολίθωμα ενός δοντιού φυτοσαύρου (ενός γιγάντιου κροκοδείλου των ωκεανών), το οποίο βρέθηκε να έχει ενσωματωθεί στο μηριαίο οστούν ενός εξίσου γιγαντιαίου δεινοσαύρου της ξηράς, τα δύο γένη φαίνεται πως είχαν συχνές συναντήσεις. Πάντως η συγκεκριμένη συνάντηση πρέπει να κατέληξε ισόπαλη, καθώς το δόντι έσπασε και ο αντίπαλος επέζησε από την επίθεση του φυτοσαύρου, όπως αποδεικνύεται από την επούλωση του τραύματος στο μηριαίο οστό του.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Παθαίνει το πλαγκτόν τζετ λαγκ;

Υπό εργαστηριακές συνθήκες, παθαίνει! Αυτό απέδειξαν ερευνητές του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) οι οποίοι εργάζονται με τη λάρβα του θαλάσσιου σκώληκα Platynereis dumerilii. Οπως και οι υπόλοιποι πλαγκτονικοί οργανισμοί, έτσι και αυτή η λάρβα λαμβάνει μέρος στη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση βιομάζας που συμβαίνει στους ωκεανούς: στην ημερήσια κάθετη μετακίνηση του πλαγκτού από και προς τον βυθό. Οπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο των ευρωπαίων επιστημόνων στην επιθεώρηση «Cell», καθοριστικό ρόλο στη χρονική ρύθμιση της μετακίνησης της λάρβας παίζει η μελατονίνη, η ίδια ορμόνη που ρυθμίζει τους κιρκάρδιους ρυθμούς των ανθρώπων. Μελετώντας τους νευρώνες της λάρβας που ανταποκρίνονται στη μελατονίνη, οι ευρωπαίοι βιολόγοι κατέδειξαν ότι η άκαιρη έκθεσή τους σε αυτήν είχε ως αποτέλεσμα την άκαιρη μετακίνηση της λάρβας. Με άλλα λόγια, τόσο στον άνθρωπο όσο και σε αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς η μελατονίνη συντονίζει τους κιρκάρδιους ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που «γεννήθηκε» πολύ νωρίς στην εξελικτική διαδικασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ