Ένταση στους δρόμους της Νάπολης δακρυγόνα, αντλίες νερού και με συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην πορεία διαμαρτυρίας κατά της συνεδρίασης του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πόλη του ιταλικού νότου.

«Φτώχεια, εποχική εργασία, ανεργία, ας αποτινάξουμε από πάνω μας την ΕΚΤ» γράφει ένα από τα πανό στα χέρια των διαδηλωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Jatevenne!» (Φύγετε!) στη χαρακτηριστική ναπολιτάνικη διάλεκτο.

Μέρος των διαδηλωτών προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, στο πρώην βασιλικό παλάτι του Καποντιμόντε.

Η ένταση προκλήθηκε από μειοψηφία που διείσδυσε στην κινητοποίηση με κράνη και καλυμμένα τα πρόσωπα. Η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές ρίψεις νερού υπό πίεση, ενώ μέρος των διαδηλωτών απάντησε πετώντας μπουκάλια και καπνογόνα.

Η Νάπολη είχε τεθεί υπό αστυνομικό κλοιό υπό το φόβο παρείσφρησης μελών του λεγόμενου black block, οι οποίοι έχουν προκαλέσει καταστροφές στο παρελθόν σε άλλες ιταλικές πόλεις.

Κινήματα της ιταλικής Αριστεράς και οργανώσεις πολιτών βγήκαν στους δρόμους από το πρωί της Πέμπτης με συνθήματα κατά της ΕΚΤ.

Ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί άνεργοι, είναι η προστακτική «Jatevenne», σε χαρακτηριστική ναπολιτάνικη διάλεκτο, που σημαίνει «φύγετε».

Σύμβολο της κινητοποίησης, το ναπολιτάνικο προσωπείο του Πουλτσινέλα, ενός χαρακτήρα που λέει πάντα ψέματα.

Οι τράπεζες της μεγαλούπολης του ιταλικού νότου έμειναν κλειστές, όπως και μεγάλο μέρος των σχολείων και των εμπορικών επιχειρήσεων.

«Όχι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι στην λιτότητα, όχι στην τρόικα» γράφει ένα άλλο μεγάλο πανό, το οποίο έχει αναρτηθεί πάνω σε λεωφορείο.