Δύο σημαντικές διακρίσεις για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) περιελάμβαναν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον 2013-14, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας αποδόθηκε η πρώτη θέση στην κατηγορία «Οργάνωση και Διοίκηση», ενώ για τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματά του για την προστασία της βιοποικιλότητας σε οικοσυστήματα της περιοχής των Μεσογείων, το αεροδρόμιο τιμήθηκε με το ειδικό Βραβείο Βιοποικιλότητας.

Τα Βραβεία Επιχειρήσεων για το περιβάλλον αποδίδονται πρωτίστως σε φορείς και οργανισμούς που αναπτύσσουν επιτυχημένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελούν πρόκριμα για συμμετοχή στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό θεσμό των European Business Awards for the Environment.

Η επιτροπή αξιολόγησης συστάθηκε από τον ΠΑΣΕΠΠΕ, ο οποίος σε συνεργασία με εκπροσώπους πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιστημονικών φορέων, συντόνισε για πέμπτη συνεχή φορά το διαγωνισμό και τη διαδικασία αξιολόγησης.

H πέμπτη τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Το βραβείο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών επέδωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αεροδρομίου, ο ΔΑΑ συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή εθελοντική πρωτοβουλία Airport Carbon Accreditation, με πιστοποίηση ήδη στο τρίτο στάδιο (Βελτιστοποίηση), έχοντας καταφέρει μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 25% (αντιστοιχεί σε μείωση εκπομπών κατά 16.800 τόνους CO2) μεταξύ 2005 και 2013, ενώ έχει κατασκευάσει και λειτουργεί από το 2011 το πιο μεγάλο ενιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο (8MW) σε αεροδρόμιο παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων του, μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΔΑΑ, είναι η προστασία της Βιοποικιλότητας στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα βιοπαρακολούθησης προκειμένου να εντοπίσει, να καταγράψει και να επηρεάσει θετικά τα σημαντικότερα οικοσυστήματα, τη διαχείριση της πανίδας και κυρίως των πτηνών προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι πρόσκρουσης τους σε αεροσκάφη καθώς και την διαχείριση του τοπίου του αερολιμένα με βάση λειτουργικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους.

Παράλληλα, συνεχίζεται για 7η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Υγρότοπου της Βραυρώνας και Παράκτιας Θαλάσσιας Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΔΖ) του Δικτύου Φύση 2000.