Τα κρούσματα του ιού Έμπολα μπορεί να αγγίξουν τις 20.000 μέχρι τον Νοέμβριο αν δεν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, το ποσοστό θνησιμότητας του Έμπολα αγγίζει το 70%, υψηλότερο από το 50% προγενέστερων εκτιμήσεων. Μάλιστα σύμφωνα με μια εκτίμηση αμερικανών ειδικών είναι πιθανό μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο ο αριθμός των κρουσμάτων να αγγίξει το 1,4 εκ.!

Αμεσα μέτρα

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 2,800 θάνατοι από τον ιό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», κάνει λόγο για τριπλασιασμό των κρουσμάτων Έμπολα, αγγίζοντας τις 20.000, μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Επιστήμονες του ΠΟΥ, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός μπορεί να γνωρίσει εκθετική αύξηση και ο Έμπολα να γίνει ενδημικός (να εγκατασταθεί για πολλά χρόνια) στη Δυτική Αφρική.

Σχεδόν όλοι οι θάνατοι από τη χειρότερη επιδημία Έμπολα στην ιστορία, έχουν σημειωθεί στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε. Ο Κρίστοφερ Ντάι, διευθυντής στρατηγικής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού – όπως εντοπισμός των ατόμων που ευθύνονται για τη μετάδοση, της απομόνωσης των ασθενών, της βελτίωσης των συνθηκών νοσηλείας, της συμμετοχής των κοινοτήτων στην αντιμετώπιση της επιδημίας και βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα – «αυτές οι τρεις χώρες θα αναφέρουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους κάθε εβδομάδα».Ο δρ. Ντάι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, κάλεσε για «αποτελεσματική εφαρμογή των υπαρχόντων μέτρων ελέγχου και για τη γρήγορη ανάπτυξη και αποστολή νέων φαρμάκων και εμβολίων».