Η γερμανική φίρμα αποκάλυψε την οπτική της για το μέλλον των φορτηγών και της κίνησής τους στους αυτοκινητοδρόμους με το πρωτότυπο Mercedes-Benz Future Truck 2025 το οποίο υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στους αυτοκινητοδρόμους έως το 2025.

Πανδαισία χρωμάτων και τεχνολογίας

Ξεκινώντας από τα ιδιαίτερα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, το πρωτότυπο φορτηγό εξοπλίζεται με ένα καινοτόμο σύστημα φωτιστικών σωμάτων που αποτελείται από πολυάριθμα LED και τα οποία καταλαμβάνουν τη γρίλια και την παραδοσιακή θέση των εισαγωγών αέρα.

Εκτός από την παράξενη όψη που του προσδίδουν, τα LED αλλάζουν χρώμα τόσο κατά την αλλαγή κατεύθυνσης όσο και ανάλογα με το κατά πόσο ο οδηγός έχει τον έλεγχο- οπότετα φώτα γίνονται γαλάζια ή κινείται με τη συνδρομή του αυτόνομου συστήματος οδήγησης. Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τη συνδρομή μια κάμερες με δυνατότητα περιμετρικής θέασης και αισθητήρες που τοποθετούνται στον προφυλακτήρα του φορτηγού και έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν το δρόμο και υπόσχεται δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης με ακρίβεια ανάλογη του αυτόματου πιλότου των αεροσκαφών.

Αναλυτικότερα, οι αισθητήρες λειτουργούν ως radar σκανάροντας σε ακτίνα 70 έως 250 μέτρων μπροστά ενώ η κάμερα, τοποθετείται στο παρμπρίζ και προσφέρει εμβέλεια έως και 100 μέτρα μπροστά και υπό γωνίες 45 μοιρών οριζόντια και 27 μοίρες κάθετα. Με αυτόν τον τρόπο η κάμερα μπορεί, να ανιχνεύσει και να ταυτοποιήσει το από το κατά πόσο ο δρόμος είναι διπλής ή μονής κατεύθυνσης έως εμπόδια, κινούμενα οχήματα πεζούς και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο εμπίπτει στο φάσμα εμβέλειάς της.

Καμπίνα… VIP

Εξίσου φουτουριστικό με τις δυνατότητές του δείχνει και το εσωτερικό του Mercedes-Benz Future Truck 2025 το οποίο, πέρα από την λιτή αισθητική του και τα ακριβά υλικά διαθέτει οθόνες αντί για καθρέφτες, ενώ ένα αποσπώμενο tablet αντικαθιστά το σύστημα infotainment.

Για την ακρίβεια, όταν το φορτηγό βρίσκεται σε λειτουργία αυτόματου πιλότου, ο οδηγός μπορεί να μεταβάλλει την κλίση της πλάτης του καθίσματός του έως και 45 μοίρες και να «χαλαρώσει» παρακολουθώντας μια σειρά παραμέτρων από τις συνθήκες κυκλοφορίας και τη διαδρομή έως την κατάσταση του φορτίου του, μέσω του αποσπώμενου tablet. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των τεχνολογικών στοιχείων του Future Truck 2025 συγκαταλέγεται και έξυπνο σύστημα επικοινωνίας του φορτηγού με τα υπόλοιπα τροχοφόρα του οδικού δικτύου και το οποίο, ουσιαστικά, αναμεταδίδει συνεχώς μηνύματα με το στίγμα του οχήματος και τις παραμέτρους της κίνησής του σε ακτίνα 500 μέτρων.

Αυτό σημαίνει ότι το Future Truck 2025 επιτρέπει την ταχύτερη δυνατή προσαρμογή του στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες κυκλοφορίας ενός αυτοκινητοδρόμου με σαφή πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση και πληροφόρηση του οδηγού για τις παραμέτρους της διαδρομής του.