ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό μπάμιες

80 ml ξίδι

200 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για τις μπάμιες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

200 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους

30 ml πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 500 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου

100 γρ. λιαστή ντομάτα, σε λωρίδες

3 κ.σ. φρέσκο ή ξηρό βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

250 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, χονδροτριμμένη

EKTEΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε το κοτσάνι από τις μπάμιες, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις ραντίζουμε με το ξίδι. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε λίγο λάδι και περνάμε λίγες λίγες τις μπάμιες για να κάνουν κρούστα. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί με τις μύτες προς τα επάνω.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ) 100 ml ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες, τον αραιωμένο πελτέ και τη λιαστή ντομάτα. Χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε τις μπάμιες και αλατοπιπερώνουμε.

Βρέχουμε μια λαδόκολλα και σκεπάζουμε με αυτή το ταψί. Ψήνουμε στους 165°C για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με τη φέτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα 100 ml
ελαιόλαδου και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ακόμη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.