Μακροπρόθεσμη ανοσία στον ιό Εμπολα ανέπτυξαν πίθηκοι που έλαβαν εμβόλιο εναντίον του, αναφέρουν ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Η αισιόδοξη αυτή εξέλιξη κάνει τους ειδικούς να ελπίζουν ότι οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους οι οποίες ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα θα στεφθούν με επιτυχία.

Αισιόδοξα μηνύματα ενώ οι θάνατοι αυξάνονται

Τα πειράματα στα ζώα έδειξαν ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 μήνες. Οι ανθρώπινες δοκιμές του εμβολίου μόλις άρχισαν στις ΗΠΑ ενώ αναμένεται να λάβουν επίσης χώρα στη Βρετανία και στην Αφρική. Τα μηνύματα που έρχονται από τα πειράματα αυτά θεωρούνται άκρως σημαντικά καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ήδη περισσότερα από 2.100 άτομα έχουν πεθάνει στη Δυτική Αφρική εξαιτίας του ιού.

Είναι επόμενο το ξέσπασμα του ιού να έχει οδηγήσει τους επιστήμονες σε μια κούρσα με τον χρόνο ώστε να μπει ένα φρένο στον Εμπολα. Στο πλαίσιο αυτό το εμβόλιο του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Νόσους των ΗΠΑ το οποίο αναπτύσσεται σε συνεργασία με μεγάλη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία θεωρείται άκρως υποσχόμενο.

Συνδυασμός στελεχών του ιού στο εμβόλιο

Το εμβόλιο περιέχει έναν γενετικώς τροποποιημένο αδενοϊό των πιθήκων ο οποίος αποτελεί συνδυασμό δύο στελεχών του ιού Εμπολα: του Εμπολα-Ζαΐρ το οποίο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στη Δυτική Αφρική καθώς και του κοινού στελέχους του Σουδάν.

Το ιικό «περιεχόμενο» του εμβολίου δεν πολλαπλασιάζεται εντός του οργανισμού, ωστόσο ελπίζεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη θα αντιδρά σε αυτό και θα αναπτύσσει ανοσία.

Τα πειράματα του εμβολίου σε πιθήκους στα οποία βασίστηκε και η απόφαση έναρξης κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, δημοσιεύθηκαν τώρα στην επιθεώρηση «Nature Medicine». Όπως έδειξαν, τέσσερις μακάκοι επιβίωσαν από μια θανατηφόρα δόση Εμπολα επί πέντε εβδομάδες. Οι μισοί επιβίωσαν 10 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Τα καλά και τα κακά

Σύμφωνα με τον δρα Αντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Νόσους των ΗΠΑ «το καλό σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ότι σε πέντε εβδομάδες από τον εμβολιασμό ή και νωρίτερα παρέχει πλήρη προστασία. Το κακό είναι ότι η διάρκειά του δεν φαίνεται να είναι μεγάλη σε όλες τις περιπτώσεις. Με ένα ενισχυτικό όμως ή με τη χορήγηση δεύτερης δόσης μπορούμε να το κάνουμε να διαρκεί».

Ο ειδικός συμπλήρωσε μιλώντας στο BBC πως «γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στους πιθήκους και έτσι ξεκινήσαμε τις δοκιμές σε ανθρώπους».

Ηδη μια 39χρονη γυναίκα έλαβε το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο των δοκιμών. Θα διεξαχθούν μάλιστα ξεχωριστές δοκιμές στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς και στο Μάλι και στη Γκάμπια ενός εμβολίου ενάντια μόνο στο στέλεχος του Εμπολα-Ζαΐρ. Στις δοκιμές θα χορηγηθεί μόνο το εμβόλιο άπαξ, χωρίς δεύτερη δόση.

Τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου αναμένεται να είναι έτοιμα τον ερχόμενο Νοέμβριο και αν είναι καλά, θα ξεκινήσει άμεσα η χορήγησή του στη Δυτική Αφρική. Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό.

«Ακτινογραφία» του ιού Εμπολα

  • Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, αιμορραγία και βλάβες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα
  • Ο ιός μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, όπως το σάλιο και το αίμα
  • Τα ποσοστά θνησιμότητας μπορούν να φθάσουν το 90% – η επιδημία που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα έχει ωστόσο ποσοστό θνησιμότητας της τάξεως του 55%
  • Η περίοδος επώασης διαρκεί από δύο ως 21 ημέρες
  • Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο
  • Ενισχυτικά μέτρα φροντίδας όπως η ενυδάτωση των ασθενών με διάρροια και εμέτους μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση

Δείτε σχετικά: ΠΟΥ: Ραγδαία η εξάπλωση του Εμπολα στη Λιβερία