Με δυο φωτογραφίες ανά χείρας, χωρίς πιστοποιητικά και βεβαιώσεις θα μπορεί κάποιος να ζητά την έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και μέσα σε λίγα λεπτά να το παραλαμβάνει από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Η διασύνδεση των αστυνομικών τμημάτων με τα δημοτολόγια -σε πρώτη εφαρμογή της λεγόμενης «government to government» υπηρεσίας- δίνει πλέον τη δυνατότητα γρήγορης ταυτοποίησης στοιχείων του αιτούντος και άμεσης έκδοσης δελτίου ταυτότητας χωρίς καθυστερήσεις.
Ήδη ξεκινά πιλοτικά το νέο σύστημα σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον Οκτώβριο να έχει επεκταθεί η εφαρμογή του σε ολόκληρη την επικράτεια.
Με τη νέα διαδικασία, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι πολίτες κερδίζουν χρόνο και γλιτώνουν κόπο, εξοικονομούνται πάνω από 200.000 ανθρωποώρες εργασίας δημοτικών υπαλλήλων και αστυνομικών υπαλλήλων ετησίως. Επίσης, δεν σπαταλώνται οικονομικοί πόροι και ενέργεια από τις εκτυπώσεις και τις πολλαπλές μετακινήσεις των πολιτών.
Μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) γίνεται πλέον αυτεπάγγελτη αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, επώνυμο πατέρα, όνομα μητέρας, επώνυμο μητέρας, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, δήμος δημοτολογίου, αριθμός οικογενειακής μερίδας, ιθαγένεια) και η ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής Αρχής.

Ετσι, μετά την ταυτοποίηση, τα επόμενα βήματα για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας είναι τα εξής:

–διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά.
–Αφού υπογράψει την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις.
–Στη συνέχεια ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και το μάρτυρα να υπογράψουν. Το δελτίο ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.
Μόλις ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του νέου συστήματος, κάθε πολίτης θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για έκδοση αστυνομικής ταυτότητας στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και να την παραλαμβάνει όχι απλά αυθημερόν, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων για την έκδοση δελτίου ταυτότητας, μέσω ΟΠΣΕΔ θεσμοθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δημόσιας Τάξης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.