Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεμείνει από τρόπους για να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ και αποθέτει πλέον το βάρος στις κυβερνήσεις προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργήσουν υπερβολικά ελλείμματα δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί «100%» με τις εκκλήσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συμπληρώσουν τη νομισματική πολιτική με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να ξεπεράσουν την «κληρονομιά» της κρίσης χρέους της Ευρώπης.

«Η νομισματική πολιτική μπορεί να αγοράσει μόνο χρόνο» δήλωσε ο Σόιμπλε και προσέθεσε: «Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι πολύ χαμηλή, μάλιστα είναι πολύ υψηλή. Ως εκ τούτου νομίζω πως η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στο τέλος των εργαλείων της και ως εκ τούτου αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αγορών και των καταναλωτών.»

Ο ίδιος προχώρησε και σε μια αναφορά που από πολλούς αναλυτές χαρακτηρίσθηκε ως παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού», είπε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας πως στην περίπτωση της Γερμανίας η εγχώρια ζήτηση είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης διότι υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε μια τέτοια μεγάλη εμπιστοσύνη είναι ότι όλοι θεωρούν πως οι κρατικοί μας προϋπολογισμοί είναι βιώσιμοι» τόνισε.