«Η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το εισόδημα των παραγωγών», τόνισε ο κ. Καρασμάνης με την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.

Άμεσα λοιπόν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.

Σε ερώτηση σχετικά με το ύψος των αδιάθετων ποσοτήτων ο υπουργός απέφυγε να τις προσδιορίσει, υπογραμμίζοντας όμως πως αν σε πρώτη φάση γίνει διαχείριση 10.000 τόνων η αγορά θα αποσυμφορηθεί. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε ζητήσει την καταγραφή όλων των ποσοτήτων και σύμφωνα με τους παραγωγούς η αδιάθετη ποσότητα αγγίζει τους περίπου 55.000 τόνους.

Παράλληλα πρόσθετα μέτρα ζήτησε ο υπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, στο πλαίσιο πάντα των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί με εναλλακτικούς τρόπους για απόσυρση έως 40.000 τόνους.

Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα σε ότι αφορά στην οργάνωση των παραγωγών, γεγονός που η παρούσα συγκυρία έρχεται να αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς η τιμή που δίνεται στους μεμονωμένους παραγωγούς είναι η μισή (13,5 λεπτά το κιλό από 27 λεπτά το κιλό). Πρόσθεσε βέβαια πως ήδη γίνονται προσπάθειες να λάβουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί την ίδια τιμή.

Η πρόταση για χυμοποίηση

Μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης είπε αν στη δωρεάν διανομή συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου) τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικότερα.

«Προτείναμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, καθώς απαιτείται η έγκριση της. Μια πρόταση που έχει υποβληθεί κι από την ευρωπαϊκή οργάνωση παραγωγών ροδάκινου «AREFLH».

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης, στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής η Κοινότητα δίνει στους παραγωγούς ένα κονδύλι ύψους 175 ευρώ τον τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ τον τόνο για το κόστος μεταφοράς.

Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα. Έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η ενδεχόμενη ζημιά από την αλλοίωση των φρούτων.

Σύμφωνα πάντως με τους κοινοτικούς κανονισμούς τα μέτρα διαχείρισης κρίσης περιλαμβάνουν την απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της υγειονομικής ταφής, της δωρεάν διανομής σε ιδρύματα, της διανομής σε κτηνοτρόφους), την «πράσινη» συγκομιδή, μη συγκομιδή, προώθηση κι επικοινωνία και κατάρτιση και επανεκπαίδευση παραγωγών.

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου

«Έγινε μια εξαιρετικά καλή συνάντηση. Ουσιαστικά από αύριο ξεκινά το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής. Θα υπάρχουν και οι σχετικές ανακοινώσεις εντός 24ωρου. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήταν πολύ γόνιμος ο διάλογος και το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό. Κάποιοι βιάζονται πολύ και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη, βιάζονται. Βιάζονται να αθροίσουν ποσά πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων. Έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό απέδειξε και η σημερινή συνάντηση, Στο τέλος του δρόμου θα κάνουμε και τον απολογισμό.
Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί. Για να αποδειχθεί βέβαια χρειάζεται πολύς κόπος, πολλή δουλειά και αυτό ακριβώς κάνουμε μαζί με τον συνάδελφό μου Υπουργό και σε συνεργασία βέβαια με όλους τους παραγωγούς. Θέλω όμως να τονίσω για πολλοστή φορά αυτό με το οποίο κλείσαμε τη σημερινή συνάντησή μας με τους παραγωγούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο ροδάκινο: ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο μας το υπογράμμισε με ηχηρό τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα πρόσφατα μέτρα. Έχει μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα στην χαμηλή οργάνωση. Δεν υπάρχουν οργανώσεις παραγωγών, υπάρχουν πάρα πολλοί μεμονωμένοι παραγωγοί. Πιο ηχηρά δεν μπορούσε να μας το πει η Ευρώπη, η οποία δίνει κατ’ εξαίρεση τα μισά στους μεμονωμένους παραγωγούς. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι πρέπει να βαδίσουμε οργανωμένοι σε σοβαρές και ισχυρές ομάδες, αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό είναι το πρόβλημά μας και όχι να επαναφέρουμε λογικές «πακέτου Χατζηγάκη» όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία».

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Στην αναζήτηση νέων αγορών για την διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων που έμειναν αδιάθετα μετά το ρωσικό εμπάργκο επικεντρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις καθώς και οι δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών. Συμμετείχαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Χθες η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το ποσό αποζημίωσης για οπωροκηπευτικά προϊόντα θα είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ, ενώ στις 22 Αυγούστου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις αποζημιώσεις προς τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν θα ξεπερνούν συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ.

Στις συσκέψεις με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμμετέχουναρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Εν τω μεταξύ οι παραγωγοί και οι αγροτικοί φορείς αναμένουν μέτρα στήριξης από την ΕΕ, που όπως ανακοίνωσε θα διαθέσει 125 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για οπωροκηπευτικά προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, και πακέτο έως 30 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς.

Αναλυτικά τα μέτρα για τους παραγωγούς ροδάκινων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών πρέπει να διαπραγματευτούν σκληρά για να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ ως αποζημίωση, τονίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Όπως υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κάθε μορφής διεκδίκηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι μπορεί η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ευπαθή προϊόντα μετά το ρωσικό εμπάργκο να μην αναφέρεται στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, αλλά – όπως είπε – ενόψει του ειδικού κανονισμού, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για τα προϊόντα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και σκληρή διαπραγμάτευση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η διάθεση ροδάκινων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα.

«Μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τις 10.000 τόνους αδιάθετου προϊόντος στις αποθήκες μας, αλλά και που θα πάνε ποσότητες άνω των 15.000 τόνων συνολικά που βρίσκονται ασυγκόμιστα στα δέντρα;», αναρωτήθηκε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι όσοι δεν είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών, – κυρίως στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης – δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους σε κοινωφελή ιδρύματα, με αποτέλεσμα να πλήττονται ολοκληρωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου αύριο πρόκειται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα.

Εuobserver: Μέχρι 30 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για ροδάκινα

«Η ΕΕ θα χορηγήσει 125 εκατ. ευρώ με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη euobserver.com επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Επιτροπής ότι θα διαθέσει μέχρι 30 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Επιπλέον εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών στον τομέα της γεωργίας θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Παρασκευή για να δουν αν υπάρχουν και άλλοι τομείς που χρειάζονται βοήθεια από το ταμείο της ΕΕ με προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι το 5% της παραγωγής τους για να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να δοθεί σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αντάλλαγμα για την αποζημίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.