Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συναντώνται εκτάκτως στις 14η Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσόλος στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν.

Η Πολωνία θα προσφύγει στον ΠΟΕ

Η Βαρσοβία πρόκειται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της ρωσικής απαγόρευσης στις πολωνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, δήλωσε εν τω μεταξύ ο υπουργός Γεωργίας Μάρεκ Σαβίτσκι.

«Δεν μπορούσαμε να υποβάλουμε διαμαρτυρία νωρίτερα διότι λάβαμε την πρώτη επίσημη αλληλογραφία [σχετικά με τα μέτρα της Ρωσίας] την Τετάρτη, προηγουμένως είχαμε μόνον την πληροφόρηση που μας παρείχαν τα μέσα ενημέρωσης» είπε ο Σαβίτσκι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

Το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι τελωνειακοί στα σύνορα του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο μεγάλων φορτίων αποτελούμενων από πολωνικό κρέας κοτόπουλου και αυστριακό βοδινό κρέας επικαλούμενοι οδηγίες της ρωσικής κυβέρνησης από την 7η Αυγούστου.

«Περιορισμένες» συνέπειες αναμένει η Λιθουανία

Η οικονομία της Λιθουανίας θα αντιμετωπίσει περιορισμένες συνέπειες από την απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά η οικονομική της ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί ελαφρά εάν συνεχιστεί επί μακρόν η ισχύς των κυρώσεων, ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας την Παρασκευή.

«Μπορούμε πλέον να δούμε ότι οι συνέπειες δεν θα είναι πολύ μεγάλες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Έβαλντας Γκούστας σε συνέντευξη Τύπου. «Εάν η διαδικασία αυτή διαρκέσει περισσότερο, τότε λόγω του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα, η ανάπτυξη του ΑΕΠ μπορεί να επιβραδυνθεί κατά 0,2%» προσέθεσε.

Η λιθουανική κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος.

Πάντως, ο Γκούστας επισήμανε πως λιθουανικές εταιρείες μεταφορών και εφοδιασμού ενδέχεται να πληγούν καθώς σχεδόν το ένα δέκατο των αγαθών που μεταφέρουν στη Ρωσία είναι διατροφικά προϊόντα, τόσο από τη Λιθουανία, όσο και από άλλες χώρες.

Οι εξαγωγές τροφίμων από τη Λιθουανία στη Ρωσία ανήλθαν πέρυσι μόλις στο 1% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.