Στην ύφεση επέστρεψε η Ιταλία, με το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους να έχει καταγράψει πτώση 0,2% σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat -τα πλέον αρνητικά στοιχεία αναφορικά με το ΑΕΠ της Ιταλίας από το 2000 έως σήμερα.

Σε ετήσια βάση, η μείωση είναι της τάξης του 0,3%.

«Παρά τις υποσχέσεις και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να είναι αρνητική» γράφει η εφημερίδα La Repubblica στη διαδικτυακή της έκδοση.

Από τον φετινό Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1%.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η πρώτη κίνηση στην οποία μπορεί να προχωρήσει τώρα η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είναι ο περιορισμός των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους Ιταλούς πολίτες.

Αρχικά η ιταλική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,8%. Με την συνεχιζόμενη ύφεση υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβεί η χώρα και το υποχρεωτικό όριο του 3% που έχει τεθεί για τη σχέση του δημοσίου ελλείμματος με το ΑΕΠ.

Μοναδικό θετικό στοιχείο για την ιταλική οικονομία η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία τον περασμένο Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, σημείωσε άνοδο του 0,9%.