Θέματα συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Δήμου Αθηναίων συζήτησαν ο αρμόδιος υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή παρουσία του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημήτριου Τσακνάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα δημοτικής αστυνόμευσης. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε επικαιροποίηση των σημείων επαφής του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω των οποίων θα επιλυθεί αποτελεσματικά και αμεσότερα τα αναφυόμενα ζητήματα συναρμοδιότητας. Επίσης, συμφωνήθηκε η επίσπευση αποπεράτωσης της χρήσης των κτηρίων, στα οποία θα στεγαστούν τα τμήματα Δημοτικής Αστυνόμευσης».
Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στην προτεραιότητα που δίνεται στην ασφάλεια του κέντρου της Αθήνας, εστίασε στα πρώτα αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιείται από τα μέσα Ιουλίου στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού «Θησέας», για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και λοιπών αδικημάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι «τόνισα στον κ. Καμίνη ότι πρωταρχική μας επιδίωξη είναι η αστυνόμευση σε επίπεδο καθημερινότητας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στον πολίτη μία Αστυνομία που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο κύρος – αποτελεσματικότητα – φιλικότητα. Μία Αστυνομία που μπορεί να προλαμβάνει και να καταπολεμά την παραβατικότητα εξίσου αποτελεσματικά».
Ο υπουργός πρόσθεσε πως «αυτό βέβαια προϋποθέτει τους αστυνομικούς στους δρόμους και όχι στα γραφεία. Όπως γνωρίζετε, ξεκινήσαμε χωρίς επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες το πρόγραμμα «Θησέας», με 850 αστυνομικούς διαφόρων Διευθύνσεων στο κέντρο της Αθήνα, με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου, των ναρκωτικών, της πορνείας και κάθε άλλης μορφής παραβατικότητα».
Σημείωσε επιπλέον πως ο δήμος χρειάζεται στήριξη από την Ελληνική Αστυνομία σε ό,τι έχει να κάνει με την αστυνόμευση και τις αρμοδιότητες που επίσης είχε η Δημοτική Αστυνομία και για αυτο συντριπτική πλειοψηφία των πρώην δημοτικών αστυνομικών που ανήκουν πλέον στην Ελληνική Αστυνομία θα επανατοποθετηθεί σε «καίριες θέσεις» μέσα στην πόλη.
Επεσήμανε ακόμη ότι στόχος είναι «ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας, όλο το χρόνο. Η ασφάλεια δεν κάνει εκπτώσεις, δεν πάει διακοπές».

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης επεσήμανε πως «ο δήμος είναι ανοιχτός σε κάθε συνεργασία πόσω μάλλον όταν το ξέρουμε ότι μας αφαιρέθηκε η Δημοτική Αστυνομία εν μια νυκτί και υπάρχει ακόμα πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας της πόλης. Γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα, να δούμε πώς θα γίνει αυτή η συνεργασία και γι’ αυτό ακριβώς και ο δήμος διαθέτει υποδομή στην Ελληνική Αστυνομία και κτιριακή και σε θέματα τεχνικά, ηχόμετρα, αυτοκίνητα κτλ.».
Ο δήμαρχος Αθηναίων απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας με τις επιχειρήσεις Ελληνικής Αστυνομίας, το τελευταίο διάστημα, είπε: «Από όσο είμαστε σε θέση γιατί ακριβή αποτίμηση δεν έχουμε, να κοιτάξουμε τα πράγματα έτσι μακροσκοπικά λίγο, νομίζω ότι υπάρχει κάποια βελτίωση ειδικά στις γειτονιές».