Ξεκινά άμεσα η διαδικασία για την πρόσληψη 791 αδιόριστων επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ). Θα στελεχώσουν υπηρεσίες αιχμής του δημοσίου τομέα, εντός του 2014. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιχειρεί να επιλύσει μια εκκρεμότητα και συνεχιζόμενη, εδώ και χρόνια, αδικία σε βάρος επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της έναρξης της διαδικασίας για την τοποθέτηση στο Δημόσιο 791 επιτυχόντων, έχουν ήδη κατανεμηθεί στα υπουργεία άλλοι 203 επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, παραμένουν ακόμα «μετέωροι» επιτυχόντες σε Κ προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, για τους οποίους έως τώρα δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για την αποκατάστασή τους (ούτε με κατανομή θέσεων ούτε με προκήρυξη θέσεων για τοποθέτησή τους). Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της απορρόφησης των τεχνικών ειδικοτήτων θα «ανοίξει» τον Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση διαδικασίας τοποθέτησης των επιτυχόντων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για 250 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) -τεχνικοί προκηρύξεων για θέσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, 50 ΔΕ (τεχνικοί) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, περίπου 30 άτομα ΔΕ (παραϊατρικό προσωπικό, οδηγοί ΕΚΑΒ) για αναπληρώσεις από προκήρυξη του υπουργείου Υγείας (προκήρυξη 7Κ/2009), 47 άτομα (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) για ΕΛΓΑ, περίπου 100 άτομα ΔΕ διοικητικό προσωπικό ΑΕΙ-ΤΕΙ (βιβλιοθηκονόμοι κ.ά.) για υπουργείο Παιδείας, 6 άτομα ΔΕ στην υπηρεσία του ΑΣΕΠ, περίπου 20 άτομα ΥΕ (φύλακες, κλητήρες) του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον, είναι «παγωμένες» οι διαδικασίες για περίπου 3.000 άτομα ΔΕ για θέσεις σε ΟΤΑ που δεν μπορούν να προσληφθούν λόγω της νομοθεσίας με την οποία, για δημοσιονομικούς λόγους, έχουν ανασταλεί προσλήψεις για ΔΕ και ΥΕ στους δήμους ως τις αρχές του 2017. Πολλοί εξ αυτών εργάζονται σε ΟΤΑ με προσωρινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε την Τετάρτη την τελική έγκριση για την προκήρυξη 791 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε υπουργεία, όπου θα τοποθετηθούν διοριστέοι του ΑΣΕΠ, οι οποίοι «διαγωνίστηκαν μέσω του αξιοκρατικού συστήματος του Ν. 2190/1994 (νόμος Πεπονή) και έχουν κριθεί ως επιτυχόντες», αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν διορισθεί. Η πρόσληψή τους θα γίνει στο βαθμό που θα πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις των θέσεων οι οποίες προκηρύσσονται.