Οινοθήρα: μεζέδες και χαμόγελα

Στην Οινοθήρα πρωτοπήγα πριν από πολλά χρόνια, σίγουρα πάνω από δέκα, έπειτα από παρότρυνση φίλου που λατρεύει τις σαλάτες. Εκείνη την εποχή τα εστιατόρια που ήθελαν να είναι «in» σερβίριζαν ρόκα – παρμεζάνα (συχνά λουσμένη σε τόσο μπαλσάμικο, που θύμιζε σούπα) και ήταν αναζωογονητικό να έχεις επιλογές στις σαλάτες και να είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Θυμάμαι να παραγγέλνουμε πάντοτε την ανάμεικτη (με λαχανικά εποχής και ισορροπημένα αρτυμένη), με σπανάκι (με γαριδούλες) και αργότερα εκείνη με τις αγκιναρίτσες. Βεβαίως, δεν περιοριστήκαμε ποτέ στις σαλάτες του. Δεν υπήρξε φορά που φύγαμε από εκεί χωρίς να έχουμε γευτεί τις κροκέτες μπακαλιάρου (τις οποίες επαίνεσε θερμότατα και φίλη από την Πορτογαλία, όπου ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό φαγητό και το μαγειρεύουν με χιλιάδες τρόπους), τις ψητές σαρδέλες και τον μαρινάτο γαύρο τους. Εξίσου δημοφιλή παραμένουν επίσης τα αχνιστά μύδια τους (για το ζουμί των οποίων έχουν γίνει σφαγές στην παρέα) και η μακαρονάδα με θαλασσινά (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές…). Την Πρωτομαγιά το μεσημέρι ξαναπήγαμε, έπειτα από πολύ καιρό. Χωρίς να έχουμε κλείσει τραπέζι και επιθυμώντας να καθήσουμε στην πλατεία (πίσω από τον Ναό της Παναγίτσας στην Καισαριανή). Χρειάστηκε να περιμένουμε, αλλά άξιζε τον κόπο: όχι μόνο γιατί η κουζίνα μάς αντάμειψε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αλλά επειδή η εξυπηρέτηση, ακόμη και αυτή τη δύσκολη μέρα, ήταν άριστη και… χαμογελαστή!

Οινοθήρα, Εθνάρχου Μακαρίου 13 και Χρυσ. Σμύρνης, πλατεία Καισαριανής, τηλ. 210 7258 428

Ιωάννα Σουφλέρη

Σμίλη: πίτσα η αυθεντική

Το κλασικό Porta Penteli στην Παλαιά Πεντέλη βαπτίστηκε Σμίλη και αποτελεί πλέον ένα καλόγουστο lounge bar-restaurant, όπου η αυθεντική ιταλική πίτσα, αυστηρά με λεπτή και τραγανή ζύμη, συνδυάζεται με τα ξεχωριστά κοκτέιλ της μπάρας. Την προσοχή μας, όμως, τράβηξαν και τα χειροποίητα σάντουιτς, καθώς το ψωμάκι τους ψήνεται και αυτό στον επιβλητικό ξυλόφουρνο. Το απολαύσαμε με ψητά λαχανικά σχάρας, μοτσαρέλα, λιαστή ντομάτα και σος μαγιονέζας, καθισμένοι αναπαυτικά στο ρουστίκ πατάρι.

Σμίλη, πλατεία Αγίας Τριάδος, Παλαιά Πεντέλη, τηλ. 210 6136 334

Ερη Βαρδάκη

Το Μικιό: κρητική άποψη

Στο Μικιό βρέθηκα ένα βράδυ με φίλους από τα παλιά να δοκιμάζουμε κρητικές γεύσεις, τσιμπολογώντας από μια σειρά πιάτων «στη μέση». Αφού «μικιό» στην τοπική διάλεκτο σημαίνει μικρό, πήραμε μια μικρή γεύση της κρητικής κουζίνας σε ένα όσο πρέπει μικρό και χαριτωμένο μαγαζί. Αν, λοιπόν, ο δρόμος σάς βγάλει στο Παλαιό Φάληρο, κάποια από τις προσεχείς καλοκαιρινές νύχτες, θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε σαλάτα σταμναγκάθι με κρητική γραβιέρα, ρόδι και πανσέτα, καλιτσούνια με μυζήθρα και δυόσμο, σφακιανή πίτα – επίσης με μυζήθρα και τυρομάλαμα –, απάκι κοτόπουλου με σάλτσα από μουστάρδα και μυρωδικά και σκιουφιχτά μακαρόνια με στάκα και ξινομυζήθρα – τα τελευταία βιολογικά και πεντανόστιμα.

Το Μικιό, Αγίου Αλεξάνδρου 58, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9855 380

Κέλλυ Σώκου

Αgora: χαλαρά και νόστιμα

Ενα εστιατόριο ευρύχωρο, με σκεπαστή βεράντα, ζεστή και χαλαρή ατμόσφαιρα και μενού προσανατολισμένο στη Μεσόγειο, με προτίμηση στην Ελλάδα. Ενδιαφέροντα ορεκτικά όπως το λουκάνικο Μυκόνου με σάλτσα μουστάρδας, το μανούρι σαγανάκι με σύκα σε σάλτσα μελιού, αρκετές προτάσεις για ψάρι και κρέας και πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται, όπως η τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ανθότυρο Αμφιλοχίας, οι μελιτζάνες παπουτσάκια με χοιρινό καπνιστό τυρί Μετσόβου, το κοτοπουλάκισε σάλτσα κόκκινου Αγιωργίτικου κρασιού. Με μέτρο η παραγγελία, διότι οι μερίδες είναι πολύ χορταστικές…

Αgora, λεωφ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, 210 6426 238

Μελίσσα Στοΐλη