Θετικοί εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί σχετικά με την τελευταία συμφωνία ΔΕΠΑ –Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15%.
«Η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους», υποστηρίζουν και επισημαίνουν πως «η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τηGazpromγια τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγούTAPπου αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας οδηγούν προς τον προαναφερόμενο στόχο».
Σύμφωνα με κύκλους της Ενωσης Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών, εκτός από τη μείωση της τιμής θετικοί κρίνονται και οι νέοι όροι τουtake or pay(η υποχρέωση της ΔΕΠΑ για τις ελάχιστες ποσότητες που θα παραλαμβάνει μειώνεται στα επίπεδα των 2,1 δισ. κυβικών μέτρων το χρόνο, από 2,4 δις. σήμερα) αλλά και των δύο αναθεωρήσεων στη διάρκεια της 10ετίας μετά το 2016.
Πρόκειται όπως αναφέρουν για γεγονότα που επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την πολιτική της συμμετοχής του φυσικού αερίου στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Εκτιμούν ότι η αναδρομικότητα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου θα δώσει σημαντική ανάσα στην ενεργοβόρο βιομηχανία και τονίζουν πως το το χαμηλότερο κόστος αντανακλάται ήδη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις μονάδες φυσικού αερίου να έχουν «ήδη προσφέρει χαμηλότερες τιμές».