Πονοκέφαλο στη διοίκηση του ΟΠΑΠ αλλά και στους 4.500 πράκτορες που δεσμεύονται με συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τον Οργανισμό προκαλεί η πρόθεση της εταιρείας Cosmos Club να στήσει δίκτυο 600 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων οι πελάτες εκτός από υπηρεσίες εστίασης που θα τους προσφέρονται θα έχουν τη δυνατότητα να παίζουν στοίχημα ή άλλα τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο «πατώντας» στην πλατφόρμα μιας ή περισσοτέρων από τις 24 εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον ηλεκτρονικό τζόγο στην Ελλάδα.

Τα καταστήματα με την επωνυμία Capital θα λειτουργούν όλο το 24ωρο (!) συνδυάζοντας και την υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων.
Ιταλικό μοντέλο


Οπως καταγγέλλουν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, η εταιρεία Cosmos Club, που ανήκει στον επιχειρηματία κ. Απόστολο Τσιπίδη, επιδιώκει να στήσει ένα επίγειο δίκτυο τυχερών παιχνιδιών που απαγορεύεται σήμερα από το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αφού το μονοπώλιο στον επίγειο στοιχηματισμό και σε άλλα 13 παιχνίδια το έχει ο ΟΠΑΠ και έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να το κατοχυρώσει.
Στο επίγειο δίκτυο τυχερών παιγνίων, ο πελάτης έρχεται σε επαφή με φυσικό πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον πράκτορα, ο οποίος και του παρέχει πληροφορίες για τα παιχνίδια. Από την άλλη πλευρά, στον διαδικτυακό στοιχηματισμό ο πελάτης παίζει τυχερά παιχνίδια από το PC στο σπίτι του.
Η Cosmos Club εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει το ιταλικό μοντέλο. Στη γείτονα χώρα αδειοδοτημένος πάροχος διαδικτυακού στοιχηματισμού έχει ανοίξει την αλυσίδα Telematico και με καμουφλάζ τις υπηρεσίες εστίασης παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα στοιχηματισμού στη δική του πλατφόρμα.
Οπως ισχυρίζεται ο ιταλός πάροχος, στο μαγαζί δεν υπάρχει φυσικό πρόσωπο που να ενθαρρύνει τον στοιχηματισμό και οι πελάτες με δική τους πρωτοβουλία μέσα από τα PC του καταστήματος παίζουν τυχερά παιχνίδια στο Internet απολαμβάνοντας τον καφέ τους.
O ιταλός πάροχος έχει πληρώσει μόνο 300.000 ευρώ για να λάβει την άδεια ηλεκτρονικού τζόγου και έχει γεμίσει την Ιταλία με καταστήματα, ενώ μια άλλη εταιρεία που θέλει να στήσει κανονικό επίγειο δίκτυο πρέπει να πληρώσει 100.000 ευρώ ανά κατάστημα μόνο για την άδεια. Εδώ και οκτώ χρόνια, παρά τις νομικές προσπάθειες, εταιρείες που έχουν αναπτύξει επίγεια δίκτυα και έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν καταφέρει να «κλείσουν» τον ανταγωνιστή τους.
Τι πλήρωσαν


Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι 24 εταιρείες που έχουν λάβει άδεια ιντερνετικού τζόγου στην Ελλάδα έχουν πληρώσει ελάχιστα χρήματα (κάτω από 10.000 ευρώ), καθώς μέλημα του νομοθέτη δεν ήταν τα έσοδα από τις άδειες αλλά η νομιμοποίηση των εταιρειών αυτών και η εξασφάλιση φορολογητέας ύλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosmos Club πρόκειται να αγοράσει 500-600 Internet café για να στήσει τα Capitals και θα συνεργαστεί με την αδειοδοτημένη εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού Betshop, η οποία ήταν και χορηγός της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το business plan της Cosmos Club.
Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της Cosmos Club, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2014, η εταιρεία θα ανοίξει 600 Capitals και θα δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας.
Μια ένσταση των αναλυτών σχετικά με τις προθέσεις της Cosmos Club είναι ότι με την επικείμενη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο ο Οργανισμός θα έχει ως το 2020 το μονοπώλιο στο διαδικτυακό στοίχημα που αντιπροσωπεύει σήμερα το 50% του τζίρου των ιντερνετικών τυχερών παιχνιδιών, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι αδειοδοτημένοι πάροχοι να δουν τους τζίρους τους να μειώνονται.
«Κρατική βοήθεια»


Ισως οι ιθύνοντες της Cosmos Club εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο μονοπώλιο μπορεί να εκπέσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση –σχετική καταγγελία έχει κάνει η Remote Gambling Association που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ομίλους διαδικτυακού στοιχήματος -, αφού μπορεί να χαρακτηριστεί κρατική βοήθεια στον ΟΠΑΠ.
Βεβαίως οι ίδιοι αναλυτές αναφέρουν ότι επενδύσεις τύπου Cosmos Club έτσι κι αλλιώς ενέχουν υψηλό ρίσκο.
Η ομοσπονδία των πρακτόρων του ΟΠΑΠ έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών, καταγγέλλοντας ότι οι «επενδυτές» της Cosmos Club δημιουργούν στον χώρο των παιγνίων συνθήκες διάχυτης παρανομίας.
Την ίδια ώρα στις νομικές υπηρεσίες του ΟΠΑΠ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι η επικείμενη δραστηριότητα της Cosmos Club μπορεί να απειλήσει τα έσοδα του Οργανισμού.

Ο πολυπράγμων κ. Απόστολος Τσιπίδης
Ο κ. Απόστολος Τσιπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ελέγχει την εταιρεία Cosmos Club, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβούλων επιχειρήσεων.
Στο βιογραφικό του περίοπτη θέση έχει η τιμητική διάκριση που έχει λάβει από τη Δημοκρατία της Σερβίας για τη συμμετοχή του στον πόλεμο Σερβίας – Βοσνίας / Ερζεγοβίνης, αλλά και οι σχέσεις του με τον τεκτονισμό, καθώς αναφέρεται ότι έχει τον 33ο βαθμό και είναι ύπατος της Μεγάλης Ελληνικής Στοάς.
Ο 40χρονος σήμερα Απόστολος Τσιπίδης έχει δια-τελέσει πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ Ηρακλή, ενώ τελευταία ακούγεται ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά γνωστής εβδομαδιαίας εφημερίδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ