Περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στο smartphone από ό,τι στον σύντροφό μας, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο μέσος χρήστης βρίσκεται περισσότερη ώρα στην «αγκαλιά» του κινητού του παρά σε εκείνη του αγαπημένου ή της αγαπημένης του.
Οπως διαπίστωσαν έκπληκτοι οι ειδικοί της βρετανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας O2 και της εταιρείας ηλεκτρονικών Samsung, που διεξήγαγαν τη μελέτη σε 2.000 άτομα, ο μέσος χρήστης ασχολείται με το κινητό του τηλέφωνο περίπου δύο ώρες την ημέρα (119 λεπτά), τη στιγμή που ο χρόνος τον οποίο μοιράζεται με τον/τη σύντροφό του δεν ξεπερνά τα 97 λεπτά.
Ενας ηλεκτρονικός έρωτας γεννιέται
Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη «Mobile Life», ο μέσος Βρετανός αφιερώνει περίπου 24 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο Διαδίκτυο, 16 λεπτά στην παρακολούθηση των διαφόρων κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter κ.ά.), 15 λεπτά στην ακρόαση μουσικής και 13 λεπτά σε βιντεοπαιχνίδια. Στα 13 λεπτά ημερησίως έπεφτε η χρήση του κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση κλήσεων και στα 11 λεπτά για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.
Από τη μελέτη φάνηκε ακόμη ότι οι χρήστες έξυπνων κινητών τείνουν να μη χρησιμοποιούν πλέον συσκευές των οποίων η λειτουργία είναι εφικτή και μέσω του τηλεφώνου τους. Συγκεκριμένα, το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί ξυπνητήρι, καθώς εμπιστεύεται πλέον το πρωινό ξύπνημα στο smartphone του. Περίπου το 50% δήλωσε ότι δεν φοράει πλέον ρολόι καθώς καταφεύγει στην οθόνη του κινητού για να δει τι ώρα είναι και το 46% χρησιμοποιεί τη συσκευή του ως φωτογραφική μηχανή. Το 25%, που ανήκει σε μια πιο τολμηρή κατηγορία, δήλωσε ότι το κινητό έχει αντικαταστήσει τον φορητό υπολογιστή, ενώ το 12% ανέφερε ότι τη θέση της αγαπημένης του κονσόλας ηλεκτρονικών παιχνιδιών πήρε ένα καλό smartphone.

«Τα smartphones γίνονται ολοένα και εξυπνότερα όσο περνάει ο καιρός χάρη στα μεγάλα άλματα της τεχνολογίας»
εξηγεί ο γενικός διευθυντής Βρετανίας στον τομέα των συσκευών της O2, Ντέιβιντ Τζόνσον. «Τα στοιχεία της μελέτης υποδεικνύουν ότι πλέον έχουμε τα μάτια μας καρφωμένα στην οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι στον σύντροφό μας».

«Μιλάμε λοιπόν για μια νέα γενιά συσκευών που προσφέρει στους χρήστες τόσο μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και λειτουργιών ώστε χρησιμοποιείται πλέον ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψυχαγωγίας»
καταλήγει ο Τζόνσον.
Ιδού, σύμφωνα με την O2, η τελική κατάταξη των κινήσεων του μέσου χρήστη, ανάλογα με τον χρόνο ημερήσιας διάρκειάς τους:
  • Σερφάρισμα στο Διαδίκτυο –24 λεπτά
  • Πλοήγηση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης –16 λεπτά
  • Ακρόαση μουσικής –15 λεπτά
  • Βιντεοπαιχνίδια –13 λεπτά
  • Πραγματοποίηση κλήσεων –13 λεπτά
  • Αποστολή γραπτών μηνυμάτων –11 λεπτά
  • Ελεγχος/αποστολή e-mails –9 λεπτά
  • Ανάγνωση βιβλίων –8 λεπτά
  • Παρακολούθηση τηλεόρασης/ταινιών –7 λεπτά
  • Λήψη φωτογραφιών –3 λεπτά
Και ύστερα από όλα αυτά, σε συνδυασμό με μια γεμάτη ημέρα στο γραφείο, σύντροφος και προσωπική ζωή πάνε περίπατο…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ