Την τιμητική τους φαίνεται ότι έχουν οι ταπεινές τοματούλες, καθώς, σύμφωνα με ευρήματα κινέζων και ιαπώνων επιστημόνων, η κατανάλωσή τους μερικές φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 50% την πιθανότητα κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα που σχετίζονταν με τη νοητική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 1.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 70 ετών και άνω.

Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, που παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Affective Disorders», όσοι από τους συμμετέχοντες έτρωγαν τομάτες 2-6 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους τις κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή κατανάλωση τομάτας έδειξε να «ρίχνει» τον κίνδυνο κατά 52%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών δεν συνοδευόταν από παρόμοια οφέλη ως προς την ψυχική ισορροπία. Λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν οι τομάτες είναι γνωστές για τα προστατευτικά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία. Αποτελούν μια πολύ καλή πηγή λυκοπενίου, το οποίο χαρίζει σε εκείνες το κόκκινο χρώμα τους και σε εμάς προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη και κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Από τα ευρήματα προκύπτει ότι μια διατροφή πλούσια σε τομάτες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια δράση κατά την κατανάλωση άλλων φρούτων και λαχανικών» αναφέρουν οι ειδικοί στη δημοσίευσή τους.