Τι τρέχει με την ενημέρωση;

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και… διπλά μέτρα και σταθμά. Τα ερωτήματα πολλά και ενίοτε καυτά:

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και… διπλά μέτρα και σταθμά. Τα ερωτήματα πολλά και ενίοτε καυτά: Πόσο επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα και οι προκαταλήψεις τον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα καλύπτουν τα γεγονότα; Μπορεί να υπάρξουν αντικειμενικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί σε μια εποχή που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται διαρκώς και αναζητούν τρόπους να επιβιώσουν; Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα ΜΜΕ της Δύσης και σε εκείνα της Ανατολής; Κατά πόσον τα συμφέροντα των ισχυρών είναι υπεύθυνα για τον μαρασμό της έντυπης δημοσιογραφίας και ποιος ο ρόλος του Διαδικτύου στη νέα εποχή της πληροφόρησης;
Αυτά ήταν τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως το 10ο Eurasian Media Forum, το οποίο διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αστανά, την υπερσύγχρονη πρωτεύουσα του Καζακστάν. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στο φουτουριστικό Media Center της πόλης και επεχείρησαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν έντονα όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο. Οι συζητήσεις ήσαν συχνά εκρηκτικές, με έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά και απροσδόκητες στιγμές με πολύ χιούμορ.
«Το Βήμα της Κυριακής» ήταν εκεί και συνομίλησε με ορισμένους από τους βασικούς ομιλητές προσπαθώντας να αφουγκραστεί τον σφυγμό της σύγχρονης δημοσιογραφίας σε μια εποχή αμφισβήτησης και αναθεωρήσεων.

Μπέκι Αντερσον
«Αργήσαμε, αποτύχαμε…»

Θεωρείτε ότι τα ΜΜΕ επιδείνωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης;

«Οπως και να το κάνουμε, τα μέσα ενημέρωσης ήσαν παρόντα σε όλες τις φάσεις. Ησαν παρόντα ως τέταρτη εξουσία, ρόλος της οποίας ήταν να αποδώσει τις ευθύνες σε όσους ευθύνονταν για την κρίση. Θα ήταν δύσκολο να τα κατηγορήσουμε για το ότι επιδείνωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης που προκάλεσε ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο πολλά μέσα ενημέρωσης την παρουσίαζαν ίσως και να μην ήταν ο πιο σωστός, κυρίως όσον αφορά τις αιτίες της. Πάντως δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε την κρίση».
Πιστεύετε ότι ενημέρωσαν σωστά για τις αιτίες της κρίσης;
«Εκεί που τα μίντια δεν έκαναν καλή δουλειά είναι στο ότι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να πάρουν είδηση τι συνέβαινε. Αν είχαμε ενημερώσει τους πολίτες πιο νωρίς για όσα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια μας, θα είχαμε σίγουρα κάνει καλύτερη δουλειά. Επίσης αποτύχαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές για τις αδυναμίες του ευρώ αρκετά νωρίς. Νομίζω ότι πολλοί δημοσιογράφοι δεν είχαν αντιληφθεί τις αδυναμίες της νομισματικής ένωσης. Επιτρέψαμε στους πολιτικούς να τη γλιτώσουν φθηνά και να μας ξεγελάσουν».
Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο στην Ευρώπη σήμερα;
«Η άνοδος ναζιστικών κομμάτων όπως αυτό της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που με τρομοκρατεί».
Η Μπέκι Αντερσον είναι παρουσιάστρια της εκπομπής «Connect the World» του CNN.

Τζορτζ Γκάλογουεϊ
«Εμπιστεύομαι το Διαδίκτυο»


Είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε την αντικειμενικότητα των μέσων ενημέρωσης;

«Είναι δυνατόν τα δυτικά μέσα να είναι αντικειμενικά όταν έχουν όλες αυτές τις διασυνδέσεις με το πολιτικό κατεστημένο των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται; Είναι δυνατόν οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα να είναι αντικειμενικοί όταν γνωρίζουν ότι τα δελτία ειδήσεων τα παρακολουθεί ανελλιπώς η βασιλική οικογένεια του Κατάρ; Οι αναγνώστες των εφημερίδων και οι τηλεθεατές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις πληροφορίες που τους «σερβίρουν» τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Και δεν είμαι ο μόνος. Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Πιστεύω ότι η γενιά των παιδιών μας θα είναι η πρώτη γενιά που θα δει τις εφημερίδες να εξαφανίζονται».
Ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ είναι βρετανός βουλευτής.

Μαξίμ Σεβτσένκο
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Ποια η διαφορά ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης της Δύσης και σε εκείνα της Ανατολής;

«Υπάρχει μια πολύ λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα αληθινά γεγονότα και στο κυνήγι της τηλεθέασης. Η σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, αντί να μας ενημερώνει, μας αφηγείται μοντέρνα «παραμύθια». Ενα τελευταίο παράδειγμα είναι η ιστορία ότι ο Καντάφι ήταν δικτάτορας. Τα δυτικά Μέσα έχουν σαφώς δύο μέτρα και δύο σταθμά στον τρόπο με τον οποίο καλύπτουν τα γεγονότα, και ιδιαίτερα τις σημαντικές ειδήσεις που αφορούν τον αραβικό κόσμο ή την Ανατολή. Δυστυχώς στην εποχή μας τα Μέσα αυτά μονοπωλούν την κάλυψη των γεγονότων και επιβάλλουν στον δημόσιο διάλογο τις δυτικές απόψεις. Εμείς στη Ρωσία έχουμε την ευκαιρία να ακούμε και τις δύο απόψεις και έτσι θεωρώ ότι έχουμε καλύτερη ενημέρωση».
Ο Μαξίμ Σεβτσένκο είναι παρουσιαστής της ρωσικής τηλεόρασης.
Νταριγκά Ναζαρμπάεβα
«Ανεξάρτητη e-νημέρωση»

Το Καζακστάν είναι μια σχετικά νέα Δημοκρατία και, όπως κάθε Δημοκρατία, χρειάζεται ανεξάρτητα και ισχυρά μέσα ενημέρωσης. Τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό;

«Υπάρχει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως συνεχώς βελτιώνεται. Αναγνωρίζουμε ότι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι βασικό συστατικό ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαστε ακόμη τέλειοι, αλλά έχουμε κάνει σημαντικές προόδους. Πιστεύω όμως ότι το ερώτημά σας είναι λίγο παρωχημένο, δεδομένου ότι με την εξάπλωση του Διαδικτύου και των εναλλακτικών ενημερωτικών μέσων μια κυβέρνηση και να το ήθελε δεν θα μπορούσε να περιορίσει καθοριστικά την ανεξαρτησία της ενημέρωσης».
Η Νταριγκά Ναζαρμπάεβα είναι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Forum, κόρη του προέδρου του Καζακστάν και για πολλούς πιθανή διάδοχός του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk