Ομπάμα: Θα εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά

Φόρο τιμής στον αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη Κρις Στίβενς – ο οποίος έχασε τη ζωή του σε επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη – απέτισε στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ομιλία για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα απηύθυνε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα πράξει αυτό που πρέπει για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» είπε ο Μπ.Ομπάμα.

«Μην απατάσθε: ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα δεν είναι μια πρόκληση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κάτι τέτοιο θα απειλούσε την ύπαρξη του Ισραήλ, την ασφάλεια των χωρών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας» ανέφερε.

«Οι ΗΠΑ θα πράξουν αυτό που οφείλουν για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» τόνισε.

Έξι εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ομπάμα αναφέρθηκε, επίσης, στην αντιισλαμική ταινία, η παραγωγή της οποίας έγινε στις ΗΠΑ.

Η προβολή της στο Διαδίκτυο προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο και το θάνατο του Αμερικανού πρεσβευτή σε επίθεση εναντίον του προξενείου στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η βία που ξέσπασε για το «αηδιαστικό» αντι-ισλαμικό βίντεο αποτελεί «επίθεση στα ιδεώδη του ΟΗΕ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι βοηθά στο να παραμείνει στην εξουσία της Συρίας μια δικτατορία.

«Ακριβώς όπως περιορίζει τα δικαιώματα του λαού της, η ιρανική κυβέρνηση στηρίζει έναν δικτάτορα στη Δαμασκό και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό» είπε ο Ομπάμα.

«Δηλώνουμε και πάλι ότι το καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να τερματιστεί, έτσι ώστε να σταματήσουν τα βάσανα του συριακού λαού και να χαράξει μια νέα αυγή» τόνισε.

«Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε ένα δικτάτορα που σφαγιάζει το λαό του» συνέχισε, λέγοντας ότι το συριακό καθεστώς θα πρέπει να υποστεί «κυρώσεις» αν επιμείνει στην καταστολή της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα με τις προηγούμενες χρονιές, ο Μπ.Ομπάμα θα μείνει μόνο ένα 24ωρο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν έχει προγραμματίσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Τις επαφές αυτές έχει αναλάβει η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, η οποία όλη την εβδομάδα θα βρίσκεται στον ΟΗΕ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα επαναλάβει την προειδοποίησή του κατά ενός πυρηνικού Ιράν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, παρά τις τριβές με τον Αμερικανό σύμμαχό του που αρνείται να επιβάλει «κόκκινες γραμμές» στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητεί το Ισραήλ.

«Θα υπενθυμίσω στη διεθνή κοινότητα ότι είναι αδύνατον να επιδεικνύεται ανοχή στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου που αποκτά το πιο επικίνδυνο όπλο στον κόσμο» δήλωσε ο Νετανιάχου πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Με την ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα «αυξηθεί η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας», ώστε να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική στρατιωτική ικανότητα.


Φόρο τιμής στον αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη

Φόρο τιμής στον αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη Κρις Στίβενς – ο οποίος έχασε τη ζωή του σε επίθεση εναντίον του προξενείου των ΗΠΑ στη Βεγγάζη – απέτισε στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Το μέλλον μας πρέπει να καθορίζεται από πρόσωπα όπως ο Κρις Στίβενς και όχι από τους δολοφόνους του. Η βία και η αδιαλλαξία δεν έχουν καμιά θέση στα Ηνωμένα Εθνη. Ουδεμία δικαιολογία υπάρχει για αυτούς που σκοτώνουν αθώους. Κανένα βίντεο δεν μπορεί να αιτιολογήσει την επίθεση σε μια πρεσβεία. Καμιά συκοφαντία δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως δικαιολογία για να καεί ένα εστιατόριο στο Λίβανο, να καταστραφεί ένα σχολείο στην Τυνησία ή να σκορπίσει το θάνατο και την καταστροφή στο Πακιστάν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Εξι εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ομπάμα μίλησε για την αντιισλαμική ταινία η παραγωγή της οποίας έγινε στις ΗΠΑ και η προβολή της στο διαδίκτυο προκάλεσε αιματηρές διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο και το θάνατο του Στίβενς.

Καταλήγοντας ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε: «Οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν αποτελούν απλώς επίθεση κατά της Αμερικής. Αποτελούν επίσης επίθεση εναντίον των ίδιων των ιδανικών βάση των οποίων οικοδομήθηκαν τα Ηνωμένα Εθνη».

Μπαν Κι Μουν: Ανησυχία για το Μεσανατολικό

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε στην ομιλία του ότι «η πόρτα μπορεί να κλείνει για τα καλά», για την επίτευξη λύσης στο Μεσανατολικό με βάση την αρχή των δύο κρατών, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών στην περιοχή υποσκάπτει την ειρήνη.

«Η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή. Ωστόσο, η πόρτα μπορεί να κλείνει για τα καλά» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες για την ειρήνη. Πρέπει να υπερβούμε αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις ιρανών, ισραηλινών και αμερικανών αξιωματούχων ο Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι απορρίπτει τις απειλές για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από ένα κράτος εναντίον ενός άλλου.

Μολονότι δεν κατονόμασε τις χώρες για τις οποίες μιλούσε, αφού προηγουμένως επέκρινε τον ισραηλινό εποικισμό, πρόσθεσε: «Απορρίπτω επίσης τόσο τις συζητήσεις περί απονομιμοποίησης όσο και τις απειλές περί ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης ενός κράτους εναντίον ενός άλλου. Τέτοιες επιθέσεις θα ήταν ολέθριες».

Οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν αφενός στην απειλή, εκ μέρους του Ισραήλ, να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και αφετέρου στην αμφισβήτηση, εκ μέρους της Τεχεράνης, της νομιμότητας του ισραηλινού κράτους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα ανήσυχος και για την κατάσταση που επικρατεί στην υποσαχάρια Αφρική, η οποία απαιτεί μια «συντονισμένη προσπάθεια» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας -όπως είπε.

«Η φτώχεια, η ξηρασία και οι εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων απειλούν τη σταθερότητα όλης της περιοχής» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αναπτύσσονται εξτρεμιστικές τάσεις καθώς στην περιοχή αυτή «είναι εύκολο να βρει κανείς όπλα, αλλά δύσκολο να βρει δουλειά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk