Αποτυχημένη η δοκιμή του «Μορφέα»

Τη χαρά των ανθρώπων της NASA από την επιτυχή μέχρι στιγμής έκβαση της αποστολής του Curiosity στον Αρη μετρίασε η αποτυχημένη δοκιμή του «Morpheus». Πρόκειται για ένα νέου τύπου σκάφος προσεδάφισης που κατασκευάζεται με υλικά πολύ χαμηλού κόστους και διαθέτει φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία. Ο «Μορφέας» που έχει αραχνοειδές σχήμα κινείται με καύσιμα υγρού μεθανίου και υγρού οξυγόνου. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Κανάβεραλ η πρώτη δοκιμαστική πτήση του. Δυστυχώς αμέσως μετά την απογείωσή του το σκάφος έπεσε στο έδαφος και καταστράφηκε ολοσχερώς.

http://www.youtube.com/watch?v=CFgAcgnZp7U&feature=player_detailpage#t=68s

Τη χαρά των ανθρώπων της NASA από την επιτυχή μέχρι στιγμής έκβαση της αποστολής του Curiosity στον Αρη μετρίασε η αποτυχημένη δοκιμή του «Morpheus». Πρόκειται για ένα νέου τύπου σκάφος προσεδάφισης που κατασκευάζεται με υλικά πολύ χαμηλού κόστους και διαθέτει φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία. Ο «Μορφέας» που έχει αραχνοειδές σχήμα,κινείται με καύσιμα υγρού μεθανίου και υγρού οξυγόνου.Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Κανάβεραλ η πρώτη δοκιμαστική πτήση του. Δυστυχώς αμέσως μετά την απογείωσή του το σκάφος έπεσε στο έδαφος και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η NASA ανακοίνωσε ότι το σκάφος έπεσε εξαιτίας κάποιας μηχανικής βλάβης και όχι εξαιτίας κάποιας λανθασμένης εντολής από το κέντρο ελέγχου. Το σκάφος κοστίζει μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια, ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την κατασκευή σκαφών τα οποία πραγματοποιούν διαπλανητικές αποστολές. Η αποτυχημένη δοκιμή «γέννησε» δεύτερες σκέψεις στους επιτελείς της NASA που μελετούν τον ενδεχόμενο να τερματίσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.


Ο «Μορφέας» δεν τα κατάφερε και λίγο μετά την απογείωσή του καταστράφηκε

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk