Η Apple μπλόκαρε τη Samsung

Ανενόχλητο θα πωλείται πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το iPad της Apple στις προθήκες των καταστημάτων στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου το οποίο απαγόρευσε τις πωλήσεις του μεγάλου του ανταγωνιστή, της ταμπλέτας Galaxy Tab 10.1 που κατασκεύασε η Samsung.

Ανενόχλητο θα πωλείται πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού το iPad της Apple στις προθήκες των καταστημάτων στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου το οποίο απαγόρευσε τις πωλήσεις του μεγάλου του ανταγωνιστή, της ταμπλέτας Galaxy Tab 10.1 που κατασκεύασε η Samsung. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο του δικαστηρίου ώσπου να εκδικαστεί η προσφυγή της Apple κατά της κορεατικής εταιρείας, την οποία κατηγορεί ότι της έκλεψε την πατέντα και αντέγραψε τη μορφή της δημοφιλέστατης ταμπλέτας της.
Αίσθηση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι το προσωρινό μέτρο που αποφάσισαν οι αμερικανοί δικαστές ελάχιστα θα πλήξει τις πωλήσεις της Samsung. Διότι η απαγόρευση αφορά την ταμπλέτα Galaxy Tab 10.1 και όχι την Galaxy Tab 10.1 ΙΙ, η οποία μόλις κυκλοφόρησε και αποτελεί βεβαίως την εξελιγμένη και πιο προχωρημένη έκδοση της απαγορευθείσης. Και οι αμερικανοί καταναλωτές, γνωστοί για την αδυναμία τους σε ό,τι νεότερο γκατζετάκι κυκλοφορεί στην αγορά, θα αναζητήσουν βεβαίως την Galaxy Tab 10.1 ΙΙ και όχι την Galaxy Tab 10.1 κατά της οποίας έστρεψε τα πυρά της η Apple.
Εν πάση περιπτώσει η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκινά στην Καλιφόρνια στις 30 Ιουλίου. Η Apple θα πρέπει να βάλει στην άκρη 2,6 εκατ. δολάρια για να αποζημιώσει τη Samsung σε περίπτωση που χάσει την προσφυγή. Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβριο του 2011 ένα γερμανικό δικαστήριο είχε απορρίψει προσφυγή της Apple κατά του επανασχεδιασμένου Galaxy 10.1N της Samsung. Η κορεατική εταιρεία σε ανακοίνωσή της σημείωσε την περασμένη Τετάρτη ότι «θα ακολουθήσει όλα τα νόμιμα βήματα» για να αντικρούσει τις κατηγορίες της ανταγωνίστριάς της και επιβεβαίωσε ότι η δικαστική απόφαση της περασμένης Τετάρτης δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κύκλο των εργασιών της.

Η δικομανία
Η Apple έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον και άλλων κατασκευαστών ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google στις ταμπλέτες και στα έξυπνα κινητά τους. Πρόκειται για μια τακτική την οποία εγκαινίασε ο πρόωρα χαμένος Στιβ Τζομπς και φαίνεται ότι θα συνεχίσει ο διάδοχός του Τιμ Κουκ. Η Motorola και η HTC βρίσκονται επίσης στα δικαστήρια με την Apple. Αλλά η κόντρα με τη Samsung τείνει να λάβει ομηρικές διαστάσεις, διότι η κορεατική εταιρεία είναι η δεύτερη, μετά την Apple, σε πωλήσεις ταμπλετών ηλεκτρονικών υπολογιστών και έξυπνων κινητών στον κόσμο.
Το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 η Apple πούλησε 37,04 εκατ. iPhones και 15,43 εκατ. iPad (υπερδιπλάσιες συσκευές από όσες είχε πουλήσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010). Από την άλλη πλευρά όμως, η σειρά Galaxy της Samsung έχει εξίσου μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η συνέχεια επί της (δικαστικής) αιθούσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία