• Αναζήτηση
 • Σόου φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα

  Το βόρειο και νότιο σέλας δεν είναι τα μόνα «σόου φωτός» στον ουρανό. Ως γνωστόν το σέλας παράγεται από τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη από τον Ηλιο. Ομως η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να παράγει και η ίδια δακτυλίδια φωτός που λάμπουν στο σκοτάδι. Ο Αμερικανός νευροεπιστήμονας Αλεξ Ρίβεστ που ασχολείται με τη μελέτη των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι που τον έχει κάνει πολύ γνωστό. Δημιουργεί εντυπωσιακά βίντεο στα οποία παρουσιάζονται διάφορα ουράνια και διαστημικά φαινόμενα. Το τελευταίο που έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας είναι ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται αυτό το «ατμοσφαιρικό σέλας».

  http://www.youtube.com/watch?v=zymQQP4B21Q&feature=player_detailpage#t=155s

  Το βόρειο και νότιο σέλας δεν είναι τα μόνα «σόου φωτός» στον ουρανό. Ως γνωστόν το σέλας παράγεται από τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη από τον Ηλιο. Η γήινη ατμόσφαιρα όμως μπορεί να παράγει και η ίδια δακτυλίδια φωτός που λάμπουν στο σκοτάδι.

  Ο Αμερικανός νευροεπιστήμονας Αλεξ Ρίβεστ, ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη των κυκλωμάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι που τον έχει κάνει πολύ γνωστό. Δημιουργεί εντυπωσιακά βίντεο στα οποία παρουσιάζονται διάφορα ουράνια και διαστημικά φαινόμενα. Το τελευταίο που έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας είναι ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται αυτό το «ατμοσφαιρικό σέλας».

  Τα χρώματα του σόου

  Διαφόρων ειδών άτομα και μόρια «βάφουν» τα δακτυλίδια φωτός με διαφορετικά χρώματα. Το κίτρινο δαχτυλίδι, το οποίο έχει πάχος 5 χλμ, αποτελείται από άτομα νατρίου που έχουν απελευθερωθεί στην γήινη ατμόσφαιρα από διαλυμένους μετεωρίτες. Πάνω ακριβώς από αυτό βρίσκεται ένα πράσινο δαχτυλίδι, το οποίο αποτελείται από νιτρικό οξείδιο.

  Το πράσινο δαχτυλίδι «χαϊδεύει« μια μπλε κορδέλα η οποία αποτελείται από διεγερμένα άτομα οξυγόνου. Τελευταίο εμφανίζεται ένα κόκκινο δακτυλίδι, προϊόν της συγχώνευσης όζοντος και υδρογόνου οι οποίες παράγουν διεγερμένες ρίζες υδροξυλίου.

  Science
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk