Μάριο Ντράγκι: Τέσσερις ελληνικές τράπεζες επανεντάσσονται στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Eurobank, Alphabank, Πειραιώς) που είχαν τεθεί εκτός του κλασσικού προγράμματος δανεισμού της ΕΚΤ, επανεντάσσονται σε αυτό

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ( Εθνική, Eurobank, Alphabank, Πειραιώς) που είχαν τεθεί εκτός του κλασσικού προγράμματος δανεισμού της ΕΚΤ, επανεντάσσονται σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες είχαν τεθεί εκτός του κλασικού προγράμματος μετά τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο PSI.

Ομως μετά την πρόσφατη ανακεφαλαίωσή τους πληρούν εκ νέου τους όρους βιωσιμότητας που ισχύουν για τη συμμετοχή τους στο κλασικό πρόγραμμα δανεισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ, είπε ο Ντράγκι.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθεσεων αναφέρθηκε σε δύο παλαιότερες ιδέες που ωρίμασαν αρκετά για να αρχίσει η εφαρμογή τους: την εγγύηση των καταθέσεων και την στενότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία των κομβικότερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών της ΕΕ – μερικών δεκάδων τραπεζών – με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας που θα εξασφαλίσει την οικονομική ευρωστία και των ιδίων και του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του.

Παρουσιάζοντας την πρώτη ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της νεοπαγούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Συστημικού Κινδύνου (ΕΕΣΚ), ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο εξακολουθεί να απειλείται από συστημικούς κινδύνους. Ο βαθμός αστάθειας και αβεβαιότητας, όμως, δεν είναι στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2011, που είχε επισημάνει η ΕΕΣΚ.

Οι θεμελιώδεις προκλήσεις στην ΕΕ δεν έχουν απαντηθεί, κατά τον Μάριο Ντράγκι. Και οι προκλήσεις αυτές συνίστανται πρώτον στην αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο και δεύτερον από την προώθηση μιας μακροοικονομικής στρατηγικής η οποία, μαζί με τη δημοσιονομική σύγκλιση, θα στηρίξει την ανάπτυξη, αφού όμως προχωρήσουν και οι προσπάθειες άμβλυνσης των οικονομικών και ανταγωνιστικών ανισοτήτων στην Ενωση.

Στο πλαίσιο αυτό εκείνο που απαιτείται είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού πλαισίου αποτροπής κρίσεων τόσο στην ΕΕ συνολικά όσο και σε κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά. Αυτή είναι μια από τις προτεραιότητες της ΕΕΣΚ. Για τον σκοπό αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό πλέγμα των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα. Η ΕΕΣΚ έχει ήδη προτείνει:

1. Την έκδοση οδηγίας που θα ρυθμίζει και θα καθορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών θεσμών

2. Τη ρύθμιση των προθεσμιακών αγορών παραγώγων.

3. Τη ρύθμιση του κλάδου ασφαλίσεων.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε κάποιες μεσοπρόθεσμες διαρθρωτικές εξελίξεις, τις οποίες εξετάζει την περίοδο αυτή η ΕΕΣΚ. Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών εντάσσεται η σκοπούμενη εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων και η στενότερη εποπτεία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σκοπούμενο του ΕΕΣΚ, που βρίσκεται διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, είναι να περιοριστούν και να καταστούν διαφανέστερες οι λεγόμενες σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες με δεδομένη τις μεγάλες διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις των επιχειρήσεων στον τραπεζικό κλάδο, ευνοούν την οριζόντια μετάδοση κινδύνων.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Ντράγκι στα Αγγλικά

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk