Πέρα από «καλύτερος φίλος» του ανθρώπου, όπως φαίνεται ο σκύλος μπορεί να είναι και προστάτης της υγείας του. Μια σειρά μελετών αποκαλύπτει πώς το κατοικίδιό μας, ίσως τελικά είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός τετράποδος σύντροφος.

«Ζωντανή» προειδοποίηση

Εδώ και χρόνια, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι χρησιμοποιούνται από ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι, καθώς μπορούν διά της όσφρησης να αντιλαμβάνονται πότε αυτοί παθαίνουν υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Πρόκειται για την επικίνδυνη πτώση της γλυκόζης του αίματος η οποία μπορεί να επέλθει λόγω παράλειψης γευμάτων ή λόγω κατανάλωσης υπερβολικής ινσουλίνης. Τα συμπτώματα των κρίσεων ωστόσο κάποιες φορές δεν γίνονται αντιληπτά εγκαίρως από τους ασθενείς.

«Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι οσφραίνονται την αλλαγή στην οσμή του σώματος, η οποία προκύπτει από την πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του ασθενούς» εξηγεί η δρ Κλερ Γκεστ από τον οργανισμό «Medical Detection Dogs» στη Βρετανία.

«Εκπαιδεύουμε τους σκύλους μας ώστε να γλείφουν, να σπρώχνουν ελαφρά και να κοιτάζουν επίμονα τον ασθενή που κινδυνεύει, προκειμένου αυτός να καταλάβει εγκαίρως ότι πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα» προσθέτει η ίδια.

Το 2008, η δρ Γκεστ είχε μιλήσει στο «Βήμα» (20.10.2008) αναλυτικά γύρω από τις δυνατότητες των τετράποδων νοσηλευτών.

Τετράποδη ηρεμία

Αρκετές μελέτες ψυχολογίας έχουν δείξει επίσης ότι η συντροφιά ενός σκύλου μπορεί να βελτιώσει το άγχος και την επιθετική συμπεριφορά που παρουσιάζουν τα αυτιστικά παιδιά.

Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα μάλιστα, λίγες μόλις εβδομάδες μαζί με ένα ειδικά εκπαιδευμένο ζώο είναι αρκετές για ορατή βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών αυτών.

Ο βρετανικός οργανισμός «Dogs for the Disabled» αναλαμβάνει τη δωρεάν εκπαίδευση σκύλων οικογενειών με αυτιστικά παιδιά. «Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, στους σκύλους πώς να βάζουν το κεφάλι τους στα πόδια των παιδιών, ώστε αυτά να ηρεμούν» εξηγεί από την πλευρά του ο Τζόελ Γιάνγκ. «Οι σκύλοι αυτοί βοηθούν ακόμη τα αυτιστικά παιδιά όταν βγαίνουν από το σπίτι, ώστε να παραμένουν συγκεντρωμένα και να μην αφαιρούνται».

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο «Βήμα» (22.05.2011) η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπινου Στρες στο Νοσοκομείο Λουί Λαφοντέν, δρ Σόνια Λούπιεν, η συντροφιά ενός σκύλου φάνηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης – της λεγόμενης ορμόνης του στρες – στα αυτιστικά παιδιά.

Η μελέτη της ειδικού και της ομάδας της είχε παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «Psychoneuroendocrinology».

«Παυσίπονη» συντροφιά

Στις ΗΠΑ, ο οργανισμός «Paws for Comfort» εκπαιδεύει σκύλους ράτσας Xoloitzcuintli, γνωστοί και ως Xolo, για να προσφέρουν ανακούφιση σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από χρόνιους πόνους – όπως π.χ. αυτοί που προκαλούν σοβαρές μορφές ρευματισμού όπως η ινομυαλγία κ.ά.

Ο «γυμνός» μεξικανικός σκύλος

Οι συγκεκριμένοι σκύλοι δεν έχουν τρίχωμα με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να νιώσει τη θερμοκρασία του σώματός τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απευθείας επαφή του θερμού σώματος του ζώου με τα χέρια ή το σώμα του ασθενούς μέσω της αγκαλιάς, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση παρόμοια με εκείνη που προσφέρει μια θερμοφόρα.

Χνουδωτή… υπενθύμιση

Αρκετά κέντρα ανά τον κόσμο αναλαμβάνουν την ειδική εκπαίδευση σκύλων όπως λαμπραντόρ και γκόλντεν ρετρίβερ, ώστε να μπορούν να κρατούν συντροφιά σε ασθενείς που πάσχουν από άνοια. Στόχος είναι να μπορούν να τους υπενθυμίζουν πότε πρέπει να τρώνε, να λαμβάνουν τα φάρμακά τους ή να ξεκουράζονται.

Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό έντυπο «Western Journal of Nursing Research» έδειξε ότι η κατοχή ενός σκύλου ενίσχυε σημαντικά τις κοινωνικές επαφές και την ηρεμία ασθενών με Αλτσχάιμερ.