Με τη βοήθεια μιας εφαρμογής και ενός επιπλέον εξαρτήματος που τοποθετείται απευθείας στη γλάστρα, ακόμη και οι πιο αδέξιοι νοικοκύρηδες θα μπορούν να γίνουν κατάλληλοι «κηδεμόνες» για τα φυτά τους, χωρίς να τα σκοτώσουν.

Το «έξυπνο» σύστημα ποτίσματος ονομάζεται Koubachi Wi-Fi Plant Sensor και συνοδεύεται από το αντίστοιχο app, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ακόμη και κάποιον που έχει «μαύρα μεσάνυχτα» σχετικά με τη φροντίδα των φυτών ώστε να τα καταφέρει περίφημα.

Ο αισθητήρας δεξιά και η εφαρμογή που το συνοδεύει αριστερά

Αισθητήρας «διαβάζει» την υγεία των φυτών

Ο αισθητήρας, ο οποίος μοιάζει με ανάποδο μπαστουνάκι του γκόλφ και βυθίζεται στο χώμα της γλάστρας, καταγράφει την κατάσταση του φυτού και στη συνέχεια αποστέλλει τα δεδομένα στο smartphone ή σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη συνέχεια η εφαρμογή με τη βοήθεια της ενσωματωμένης εγκυκλοπαίδειας βοτανολογίας δίνει στον χρήστη όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος φυτού, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Αν δηλαδή πρέπει να το ποτίσει, να το μεταφυτεύσει κ.ά. Έτσι, εάν ο χρήστης έχει συνδέσει το σύστημα με το κινητό του, θα δέχεται ειδοποίηση κάθε φορά που το φυτό του «διψά».

Το Koubachi Wi-Fi Plant Sensor αναπτύχθηκε από φοιτητές γερμανικών και ελβετικών πολυτεχνείων. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, ένας αισθητήρας μπορεί να παρακολουθεί περισσότερα από ένα φυτά. Το μόνο που χρειάζεται μετά την τοποθέτησή του, είναι ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων κατά τη διάρκεια του οποίου ο αισθητήρας μαθαίνει να «αναγνωρίζει» το γύρω φυτά και να «διαβάζει» τους δείκτες υγείας τους.

Το έξυπνο σύστημα, που υπόσχεται ένα καταπράσινο σπίτι χωρίς άγχος, στοιχίζει περί τα 120 ευρώ.