Τζουζέπε «Μπέπε» Γκρίλο: Ενας λαϊκιστής «πέντε αστέρων»

Αποκαλεί τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας «παραβάτη και παράνομο» επειδή στήριξε τη μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών της χώρας. Ο Μάριο Μόντι είναι ένας διακοσμητικός πρωθυπουργός που «μόνο πίνει τσάι μασουλώντας πτιφούρ», ενώ σύμπασα η ιταλική διανόηση είναι «διεφθαρμένη και σιχαμένη» επειδή «πουλήθηκε» στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στους ομοίους του.

Αποκαλεί τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας «παραβάτη και παράνομο» επειδή στήριξε τη μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών της χώρας. Ο Μάριο Μόντι είναι ένας διακοσμητικός πρωθυπουργός που «μόνο πίνει τσάι μασουλώντας πτιφούρ», ενώ σύμπασα η ιταλική διανόηση είναι «διεφθαρμένη και σιχαμένη» επειδή «πουλήθηκε» στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στους ομοίους του. Τα βάζει με όλους – ακόμη και με τις επίσημες δημοσκοπήσεις, τις οποίες αμφισβητεί -, ενώ έχει αυτοανακηρυχθεί «εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κινήματος πολιτών της Ευρώπης». Ποιος είναι τελικά αυτός ο Μπέπε Γκρίλο, που αναδείχθηκε η πολιτική έκπληξη των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία;
«Πεντάστερος» και άκρως παρεμβατικός αποδεικνύεται ο Τζουζέπε «Μπέπε» Γκρίλο. Το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του 64χρονου κωμικού αναδείχθηκε, την περασμένη Κυριακή, τρίτη πολιτική δύναμη στους δήμους όπου στήθηκαν κάλπες, διόλου άσχημα για ένα κόμμα που ξεκίνησε από το Διαδίκτυο πριν από τέσσερα χρόνια.
Το κίνημα εξέλεξε ήδη τον πρώτο δήμαρχό του, τον Ρομπέρτο Καστιλιόν, στο Σαρέγκο, στη βορειοανατολική επαρχία του Βένετο, ενώ ο Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο υποψήφιος στην Πάρμα, συγκέντρωσε σχεδόν το 20% των ψήφων και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο, στις 20 Μαΐου, τον Βιντσέντσο Μπερνατσόλι. Στη Γένοβα, τη γενέτειρα του Γκρίλο, όπως και στη Βερόνα, το κίνημα αναδείχθηκε τρίτη δύναμη συγκεντρώνοντας το 14% των ψήφων, έναντι μονοψήφιου ποσοστού του «Λαού της Ελευθερίας» (PdL) του τέως πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο γενοβέζος ηθοποιός είχε δώσει δείγμα γραφής τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν διοργάνωσε το πανεθνικό χάπενινγκ «V-Day» (Vaffanculo Day ή – θου Κύριε… – «Μέρα του άντε γ***θείτε»), μια βρισιά που απευθυνόταν σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επαγγελματίες πολιτικούς. Προσείλκυσε δεκάδες χιλιάδες δυσαρεστημένους πολίτες. Λίγο μετά, το 2008, έκανε στο Διαδίκτυο το προσωπικό του μπλογκ, www.beppegrillo.it, το οποίο πλέον θεωρείται ένα από τα πλέον παρεμβατικά και δραστήρια πολιτικά ιστολόγια του Internet.
Σύμφωνα με τον αντισυστημικό Γκρίλο, το πολιτικό σύστημα «κλέβει τα λεφτά των φορολογουμένων», η κυβέρνηση Μόντι «δεν έχει εκλεγεί, άρα είναι παράνομη», ενώ το ευρώ «εξαθλιώνει τον λαό», ενώ προσθέτει σαρκαστικά ότι τα κόμματα «βρίσκονται σε φάση υγροποίησης εν μέσω πολιτικής διάρροιας».
Η ετικέτα «λαϊκιστής» τον ακολουθεί παντού. «Ή εγώ ή οι ναζιστές!» φωνάζει από το κέντρο μιας πλατείας ο κωμικός, «κλείνοντας το μάτι» και στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. «Στην Ελλάδα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος θέλει να εγκαθιδρύσει τη δική του δικτατορία. Oμως εδώ στην Ιταλία έχει συμβεί ένα πραγματικό πολιτικό θαύμα: ο λαός πήρε την εξουσία και ψηφίζει. Το δίλημμά σας είναι: ή εγώ ή ο Νίκος!».
Ιδού μερικές από τις βασικές θέσεις του κινήματος: η μείωση των μισθών βουλευτών και γερουσιαστών με προσαρμογή στον μέσον όρο των απολαβών των πολιτών, η ανοιχτή κάλυψη κάθε πολιτικής συνεδρίασης μέσω Internet, η δημοσίευση νομοσχεδίων στο Διαδίκτυο προκειμένου να εκφέρουν την άποψή τους οι πολίτες και η συνεχής προσφυγή σε δημοψηφίσματα για τα μεγάλα θέματα.
«Η Ιταλία είναι σε προεπαναστατική κατάσταση με εκατομμύρια ανέργων στους δρόμους, ένα αφύσικο δημόσιο χρέος, τις κρατικές δαπάνες σε ιλιγγιώδη αύξηση και την παντελή απουσία πολιτικής εκπροσώπησης δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων» συνοψίζει ο 64χρονος κωμικός. Και οι αντίπαλοί του προβάλλουν ως τελευταία απόδειξη του λαϊκισμού του την προβληθείσα ως «προσωπική του άποψη» ότι η Ιταλία πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά «γι’ αυτό θα συνεδριάσουν σύντομα τα όργανα του κινήματός μας και θα πάρουν επίσημη θέση»…

Φαρμακερές ατάκες
* Κόζα Νόστρα η ΕΕ
«Οπως η Κόζα Νόστρα απαιτεί από τα θύματά της την πληρωμή υποχρεωτικού δασμού προστασίας της τάξεως του 10%, έτσι και τώρα έχουμε μιαν άλλη μαφία με ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις που στραγγαλίζει τους ανθρώπους».
* Αργυρώνητοι διανοούμενοι
«Ο σύγχρονος ιταλός διανοούμενος δεν ανήκει ούτε στη Δεξιά ούτε στην Αριστερά. Αγεται και φέρεται από το πορτοφόλι του. Είναι δουλοπρεπής και λατρεύει να υπηρετεί τους έχοντες εξουσία. Εχει πουλήσει την ψυχή του στον Διάβολο και είναι σιχαμερός».
* Εξω από το ευρώ
«Μια έξοδος από το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού. Η Βρετανία και η Δανία είναι μέλη της ΕΕ αλλά έχουν κρατήσει τα δικά τους νομίσματα. Αυτό είναι εφικτό και πρέπει να αρχίσουμε να το συζητούμε».
Τζέιμς Γουόλστον, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
«Η Ιταλία χρειάζεται και δίκες πολιτικών»

Για το πολιτικό οξύμωρο των αριστερών ακροατηρίων που παρακολουθούν την ενίοτε δεξιά ρητορική του Γκρίλο μιλάει στο «Βήμα» ο Τζέιμς Γουόλστον, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν το πρώτο βήμα προς μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας;
«Σίγουρα λειτούργησαν ως ένα ηχηρό «ξυπνητήρι» προς κάθε πολιτική κατεύθυνση, απλώς δεν ξέρω κατά πόσον αυτός ο κώδων κινδύνου είναι αρκετός. Αυτό που σίγουρα απαιτείται είναι αρκετά ακόμη κοινωνικά κινήματα σαν αυτό του Γκρίλο, κάποιες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μερικές προσαγωγές υπευθύνων σε δίκη για τις πράξεις τους τα προηγούμενα χρόνια – και ο νοών νοείτω».

Ο Μπέπε Γκρίλο είναι ένας λαϊκιστής που απλώς «χαϊδεύει τα αφτιά» του κοινού του;
«Ο Γκρίλο αποτελεί ένα πολιτικό οξύμωρο: ο κωμικός που αναδεικνύεται «καταλύτης» των πολιτικών εκλογών χρησιμοποιεί συχνά – πυκνά μια δεξιά ρητορική που ενίοτε μπορεί να γίνει προσβλητική για κάποιους, αφού θυμίζει λίγο τη ρητορική του Μπερλουσκόνι. Ωστόσο το περίεργο είναι ότι, παρ’ όλο που προέρχεται από τον ιταλικό Βορρά, όπου η Δεξιά και η Ακροδεξιά έχουν μεγάλη παράδοση, το κοινό που τον ακολουθεί προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς ή ακόμη και της άκρας Αριστεράς. Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γκρίλο έχει υποπέσει και σε κάποια unfair, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της υπηκοότητας. Η Αριστερά έχει ζητήσει επανειλημμένως να αλλάξει ο νόμος και να δίδεται το δικαίωμα σε έναν μετανάστη που γεννιέται στην Ιταλία από ξένους γονείς να παίρνει αυτομάτως την υπηκοότητα, κάτι που ο Γκρίλο δεν δέχεται να αλλάξει. Δεν ξέρω αν αυτό το γνωρίζουν οι – αριστεροί – οπαδοί του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk