Η βία απλώνει τη σκιά της…

Η βία απλώνει τη σκιά της… | tovima.gr

http://anthologio.wordpress.com/

Είμαστε ακόμα στην πρώτη φάση, στη φάση της οικονομικής κρίσης – η οποία μάς έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό – της κρίσης όμως που προκλήθηκε από την πολιτισμική κρίση και από την πολιτική κρίση και τις οποίες δεν τις είχαμε (και μάλλον δεν τις έχουμε) κατανοήσει. Απλώς βλέπουμε να εκτυλίσσεται η σωστή – κατά τη γνώμη μου – εκτίμηση του Π. Κονδύλη ότι «οι σημερινοί Έλληνες αντιδρούν με έντονες αντανακλαστικές κινήσεις μονάχα σ’ ό,τι τους ερεθίζει άμεσα και ειδικά». Και όσο η πολιτισμική και η πολιτική κρίση – που γέννησαν τη σημερινή εικόνα μας – δεν ενοχλούσαν τον καταναλωτικό τρόπο της ζωής μας και τίποτα δεν μάς πείραζε οικονομικά και τίποτα δεν μάς ενοχλούσε ηθικά, άλλο τόσο τις αφήναμε και τις αφήνουμε απροσέγγιστες.

Είκοσι χρόνια πριν, το 1992, ο Π. Κονδύλης έγραφε όχι βέβαια προφητικά, αλλά διερμηνεύοντας και αναλύοντας την εικόνα του έθνους μας: «Όποιος μονίμως επαιτεί δάνεια και επιδοτήσεις για να χρηματοδοτήσει την οκνηρία και την οργανωτική του ανικανότητα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα εντυπωσιάσει ποτέ κανέναν με τα υπόλοιπα «δίκαιά» του».

Η βία δεν είναι δημιούργημα της κρίσης, δημιουργήθηκε μαζί με την κρίση. Η βία απλώνεται παντού. Η όποια διαφορά απόψεων και συμφερόντων μετατρέπεται σε εχθροπραξία. Ο καθένας μας θεωρεί την άποψή του ως τη μοναδική ορθή και στρέφεται κατά των άλλων με πολεμική διάθεση. Και αν ο μεταστατικός / καρκινικός χαρακτήρας της βίας – που προκύπτει από τη γνωστή προσέγγιση «η βία φέρνει βία» – γενικευτεί στις επικείμενες εκλογές, πολύ φοβάμαι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μάλλον δεν θα μάς ενδιαφέρει, γιατί η εστίαση της πολιτικής ματιάς θα γίνεται στις πολυποίκιλες όψεις της βαρβαρότητας και όχι στον εκλογικό – κομματικό χάρτη και στην εικόνα της διακυβέρνησης. Γιατί η συμπυκνωμένη στη φράση «όλοι εναντίον όλων» πρακτική, θα μάς οδηγήσει σε μια εικόνα ενός άτυπου γενικευμένου εμφύλιου πολέμου.

Τα πρώτα κομμάτια αυτής της εικόνας του πολυθρυμματισμένου κοινωνικού μας καθρέφτη τα έχουμε ήδη δει. Επαγγελματικές ομάδες στρέφονται εναντίον άλλων επαγγελματικών ομάδων με τις στερεότυπες καταγγελίες «εσείς παίρνατε τόσα και τόσα…», «εσείς είχατε το τάδε προνόμιο», «εσείς δεν δουλεύετε», «εσείς τα αρπάζετε», «εσείς κάθεστε όλο το καλοκαίρι», «εσείς φοροδιαφεύγετε» και άλλα ων εκ έστιν αριθμός… Στις διαδηλώσεις και στις πορείες κάθε φορά καίγεται η Αθήνα και μετράμε τους τραυματισμένους, ενώ φοβόμαστε πλέον και για την ίδια τη ζωή μας.

Στα γήπεδα η εστίαση της σκέψης μας και του ενδιαφέροντός μας δεν είναι στα συμβαίνοντα στον αγωνιστικό χώρο αλλά στις κερκίδες και στο χώρο εκτός των γηπέδων. Όπου γίνει αντιληπτός κάποιος πολιτικός, αμέσως ομάδες πολιτών ορμάνε εναντίον του με βίαιες πράξεις (πράξεις που θυμίζουν υποκουλτούρα γουέστερν), ομάδες που θεωρούν ότι εκφράζουν κάθε φορά το κοινωνικό κλίμα και την έννοια του δικαίου. Όπου οι κάτοικοι θεωρούν ότι απειλούνται από τους μετανάστες, καλούν τη «Χρυσή Αυγή» (!), η οποία «καθαρίζει» το θέμα και ταυτόχρονα ανεβαίνει στην υπόληψη αυτών που την καλούν, με ορατό πλέον το πολιτικό αποτέλεσμα να δούμε για πρώτη φορά στη μεταπολεμική περίοδο φασιστικό κόμμα στη Βουλή και έτσι να επωάζεται όλο και πιο θερμά το «αυγό του φιδιού».

Και μετά τη βία τι; Έχουμε αναρωτηθεί πού οδηγεί η γενίκευση της βίας; Έχουμε αναλογιστεί στοιχειωδώς αν η βία λύνει κανένα πρόβλημα ή μήπως περιπλέκει και κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάστασή μας; Ή, τελικά, ισχύει ότι η «σημερινή Ελλάδα αποτελεί ακριβώς περίπτωση φθίνοντος έθνους, το οποίο εκλαμβάνει τις έμμονες μυθολογικές του ιδέες για τον εαυτό του ως ρεαλιστική αυτεπίγνωση» (Π. Κονδύλης); Αλλά αν είμαστε ένα αυτό – αναφορικό σύστημα, χωρίς δυνατότητας αυτογνωσίας, πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση;

Κατά τη γνώμη μου, μόνο μέσα από την επίγνωση του κοινωνικού μας ρόλου και των κοινωνικών μας σχέσεων και μέσα από τον ορθολογισμό της σκέψης μας μπορούμε να αποφλοιώσουμε τα προσωπεία μας, να δούμε τα πρόσωπά μας και να αναλύσουμε την όλη κατάστασή μας και έτσι να δημιουργήσουμε τους δημιουργικούς μας καιρούς, τους δικούς μας καιρούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk