Όταν η Lady Gaga πόζαρε στο φακό της Annie Leibovitz για το τεύχος Ιανουαρίου 2012 του περιοδικού “Vanity Fair”, ντυμένη με κατακόκκινη δημιουργία Atelier Versace, χιλιάδες κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο έσπευσαν να την μιμηθούν.

Το εκρηκτικό κόκκινο άλλωστε είναι το χρώμα του πάθους, της εκτυφλωτικής λάμψης, της απόλυτης αυτοπεποίθησης. Η 25χρονη βασίλισσα της διεθνούς μουσικής σκηνής γνωρίζει με μοναδικό τρόπο να «περνάει» στις κοινές θνητές τις στιλιστικές απόψεις της. Ιδιαίτερα αν αυτές φέρουν τις υπογραφές των οίκων Alexander McQueen, Chanel, Valentino, Michael Kors…

Έστω κι αν οι ίδιες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα αυθεντικά outfits της κατάξανθης, εκκεντρικής queen του “Edge of Glory”. Ούτε καν το χειροποίητο κεντημένο σουτιέν (bras) που φορούσε σε ένα από τα τελευταία, πολυσυζητημένα της βίντεο κλιπ.

Προσωπικά προτιμώ τις φωτογραφίες της νεότερης Camilla Akrans από αυτές τις κυρίας Leibovitz με τις υψηλές προδιαγραφές και τις στενές σχέσεις με τους ανθρώπους στο χώρο της show business, της πολιτικής και της διανόησης. Η Camilla κάνει κατά τη γνώμη μου τις γυναίκες πολύ πιο όμορφες και σίγουρα super sexy. Τα κορίτσια της θυμίζουν την καλλονή Φαίη Νταναγουέι όταν αντάλλασσε καυτά φιλιά με τον Στιβ Μακ Κουήν στην θρυλική πλέον ταινία «Υπόθεση Τόμας Κράουν».

Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι οι φωτογραφίες της μάλλον «ασχημούλας» Gaga (το make up επιμελήθηκε ο «δικός μας» James Kaliardos) να τρώει hot dog στο Midtown Manhattan με τεράστια χρυσή φούστα Versace καθώς και αυτή που κοιτάζει μάλλον έκπληκτη το φακό της Annie με φόρεμα Valentino Haute Couture και ντεκόρ…πλυντήρια στο East Village με εντυπωσίασαν… Η star είναι σχεδόν όμορφη.

Όπως αρκετά χρόνια πριν η παχουλή, γεμάτη ρυτίδες πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α Μαντλίν Ολμπράιτ. Η κ. Leibovitz μεταμόρφωσε την συνήθως ατημέλητη Μαντλίν σε μια κομψή γυναίκα. Αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες φωτογράφησης στις σελίδες της αμερικανικής “Vogue”.

Διάσημοι φωτογράφοι, super models και οι καλοκαιρινές κολεξιόν

Κι αν η μόδα του περασμένου χειμώνα -όπως πάντα σε εποχές παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης- απαιτούσε έντονες «πινελιές» πολυτέλειας και glamour, οι resort collections, προπομπός της κεντρικής σειράς, μας χάρισαν από τον περασμένο κιόλας Δεκέμβρη μια γεύση από την μόδα του φετινού καλοκαιριού. Οι main collections είναι εκτυφλωτικές, αισιόδοξες, ραφιναρισμένες.

Με αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες. Προσαρμοσμένες απόλυτα στην νέα εποχή. Κομψές, χαλαρές… Μέσα από τον φακό διάσημων φωτογράφων. Με πρωταγωνίστριες ακριβοπληρωμένα super models. Η Karlie Kloss φωτογραφίζεται στην Ίμπιζα από τον «πολύ» Mario Testino. Με κοντά φορέματα του οίκου Marni. Με πράσινα λευκά και μαύρα prints. Πουκάμισα Etro πάνω από μικροσκοπικά bikini. Τζηνς παντελόνια με μεγάλα λουλούδια από τους Dolce & Gabbana και ασημένια κεντημένα φορέματα με βαθύ άνοιγμα στην πλάτη από την Chanel.

Ο Patrick Demarchelier φωτογραφίζει το μοντέλο Agyness Deyn σε «ρετρό στιλ». Το κορίτσι με τα πλατινέ μαλλιά, χτενισμένα σε στιλ «μπανάνα» όπως στα φιλμς των 60’s φοράει μπλε παντελόνια με λευκά σχέδια, συνδυασμένα με λευκές μυτερές γόβες του οίκου Louis Vuitton. Παντελόνια που σταματούν αρκετά πάνω από τον αστράγαλο, συνδυασμένα με μεταξωτά πουκάμισα. Το σύνολο μάλλον παραπέμπει σε αυτό που λέμε…χαλαρή κομψότητα. Πολύ χαλαρή όμως αφού το outfit με την υπογραφή Fendi παραπέμπει σε…πυζάμες πολυτελείας.

Ο Marc Jacobs μοιάζει να γοητεύεται από τα φορεματάκια σε λευκά και μαύρα χρώματα με μεγάλες «μαργαρίτες». Αναφορές στην δεκαετία του ’70… Τα φορεματάκια αυτά θυμίζουν τις τότε νεαρές, ανέμελες Αγγλιδούλες… Το Λονδίνο άλλωστε είναι η μητρόπολη όπου η μόδα κάνει ακόμα…party. Στα fashion shows της βρετανικής πρωτεύουσας η υπερταλαντούχα Σάρα Μπάρτον, η διάδοχος του Alexander McQueen είναι το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο. Οι λεπτομέρειες των ρούχων της είναι πράγματι συγκλονιστικές.

Ο Ελληνοαυστριακός Μarios Schwab (τα ρούχα του προτιμάει η Κέιτ Μος και η Τζέσικα Άλμπα), ο Ιταλοαστριακός Peter Pilotto ο οποίος εργάζεται με βάση το Λονδίνο όπως και η δική μας Μary Katrantzou έχουν κατακτήσει και τους πιο δύσκολους στο χώρο της μόδας.

Εξακολουθώ βέβαια να πιστεύω ότι τα ρούχα της διάσημης πλέον Ελληνίδας σχεδιάστριας (δεν είναι λίγο να σε φιλοξενεί το ελιτίστικο Nomenus Quarterly το οποίο κοστολογείται στα 6.500 δολάρια το τεύχος) πρέπει να επιλέγονται από πολύ λεπτές γυναίκες. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη skinny. Τα ρούχα της με τα ευφάνταστα ψηφιακά τυπώματα κολακεύουν αποκλειστικά και μόνο τις καλλίγραμμες. Κάποια ατυχή περιστατικά με Ελληνίδες που φόρεσαν τα ρούχα της Μary μου θυμίζουν εποχές όταν μεσουρανούσε ο Azzedine Alaia. Όλες έπρεπε να φορέσουν τα stretch, sexy φορέματά του, έστω κι αν είχαν κάποια περιττά κιλά. Το ίδιο σκηνικό διαδραματίστηκε αργότερα με τις ακόμα πιο σέξι δημιουργίες Herve Leger.

Η Φίμπι Φίλο σχεδιάστρια του οίκου Celine έχει κερδίσει επίσης τις διεθνείς εντυπώσεις. Με φίνα, ακριβά υλικά. Η Φίλο σύμφωνα με την γνώμη αυτών που κινούν τα νήματα της παγκόσμιας μόδας είναι η νέα Ντόνα Κάραν. Βοηθός της Στέλλα Μακ Κάρτνεϊ στο παρελθόν, δημιούργησε συλλογές κομψές, εντυπωσιακές, χαλαρές που την έφερναν να «ισορροπεί» ανάμεσα στην Ντόνα Κάραν και την Τζιλ Σάντερ. Για το καλοκαίρι 2012 σχεδίασε ρούχα ραφιναρισμένα από μετάξι, παντελόνια σε κλασικές γραμμές, chic φούστες με «επιθετικό σκίσιμο», κομψά, λεπτά πανωφόρια . Η κ.Φίλο σχεδίασε επίσης εντυπωσιακό αξεσουάρ. Τα ρούχα είναι απόλυτα σικ με ένα touch από sex appeal.

Η μόδα του καλοκαιριού έχει πολλές ιστορικές αναφορές. Σίγουρα έχει συντηρητικοποιηθεί. Δεν υπάρχει αυτό το μπαμ!

Ο οίκος Balenciaga με τον Νίκολας Γκεσκέρ στο τιμόνι κάνει ίσως την διαφορά! Ρούχα εμπνευσμένα, «δουλεμένα» διαφορετικά! Είναι όμως too conceptual.Αυτό δηλαδή που λέμε πολύ artistic, όχι όμως «βατό».

Ο πιο genius είναι σίγουρα ο Ricardo Tisci του οίκου Givenchy. Η κάθε καινούργια του κολεξιόν αποτελεί ένα παγκόσμιο γεγονός για το χώρο της μόδας. Οι βιτρίνες της boutique του στην Avenue George V λίγα μέτρα πιο κάτω από το πολυτελές “Four Seasons” στην Πόλη του Φωτός τραβούν τα βλέμματα σαν μαγνήτης.

Η ψυχολογία του καταναλωτή σε εποχές οικονομικής κρίσης

Η μόδα δείχνει τώρα την κλασική, ανάδρομη ψυχολογία του καταναλωτή. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει το «παιχνίδι» στην αγορά. Όταν στερείσαι κάνεις την ύστατη προσπάθεια. Μόνο και μόνο για να…αναθεματίσεις την ύφεση. Το καινούργιο μπορεί να υπάρξει μόνο με αναφορές στο παλιό. Όλα είναι μπερδεμένα. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες τάσεις. Οι σχεδιαστές όμως θέλουν να πουλήσουν. Τα έξοδα άλλωστε είναι μεγάλα. Οι περισσότεροι επιθυμούν να «εξαργυρώσουν» την επωνυμία τους. Η είσοδός τους στο χώρο των αξεσουάρ (τσάντες, παπούτσια, ζώνες, καπέλα, φουλάρια) απέφερε μεγάλα κέρδη. Τώρα όλοι αποφάσισαν να σχεδιάσουν μπιζού.

Ο οίκος Prada δημιουργεί τα πλέον εντυπωσιακά. Οι συλλογές του ιταλικού οίκου, με ογκώδη κολιέ όπου τον κεντρικό ρόλο παίζουν τεράστια λουλούδια (κόκκινα τριαντάφυλλα κυρίως), είναι οι καλύτερες για το φετινό καλοκαίρι. By far… Όπως και αυτές του οίκου Christian Dior που επιμένουν σε κολιέ με μεγάλα ροζ τριαντάφυλλα.

Μιλάνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη

Μια βόλτα στο φαντασμαγορικό κόσμο των κολεξιόν είναι πάντα ενδιαφέρουσα…

Ο οίκος Prada δημιούργησε εκπληκτικά floral υφάσματα για τα φορέματά του, που συνοδεύει με cardigans. Μίνι φούστες με ταφτά και μικρά καρό που παραπέμπουν στην δεκαετία του ’70 όταν μάλιστα συνοδεύονται από κατάλευκα δωδεκάποντα.

Στου Yves Saint Laurent ξαφνιάζουν ευχάριστα τα ολόσωμα φορμάκια τα οποία καταλήγουν σε καυτά shorts και σέξι ψηλοτάκουνα. Για τις τολμηρές και καλλίγραμμες. Υπάρχουν πάντα και τα κλασικά ταγέρ με τα κοντά σακάκια που αγαπούσε τόσο ο αξέχαστος Yves…

Στον always classic οίκο Hermes τα ρούχα και τα παπούτσια βάφονται σε μπλε ραφ χρώμα. Υπάρχει επίσης πολύ λευκό και το αγαπημένο πορτοκαλί. Πετρόλ και μοβ για τα μαγιό…

Ο Dries Van Noten μας ξεναγεί στη… ζούγκλα και τις μακρινές θάλασσες. Ο ταλαντούχος σχεδιαστής δημιουργεί ένα κολάζ από βοτανολογικά prints του 17ου αιώνα.

Ο Tom Ford, ο κορυφαίος για μένα σχεδιαστής σήμερα στον πλανήτη δημιουργεί μια καλοκαιρινή συλλογή φίνα, απίστευτα γοητευτική και με γερές δόσεις sex appeal. Pencil φούστες, δαντέλες, κρόσσια, αέρινα top, πλατφόρμες κάτω από τα θηλυκά φορέματα. Μια κινηματογραφική συλλογή που οι φανατικές του οίκου μπορούν να θαυμάσουν αυτές τις μέρες στις boutique του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια πολύ καλή κολεξιόν έδειξε και ο Haider Ackermann με ανδροπρεπή παντελόνια και τζάκετς που παραπέμπουν στον Λόρδο Βύρωνα. Καταπληκτικά χρώματα και σατέν υφάσματα.

Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ σε ρούχα και αξεσουάρ που με εντυπωσίασαν περισσότερο ανάμεσα στις καλοκαιρινές κολεξιόν των διάσημων σχεδιαστών.

  • Τα μπλε-λευκά στενά μίνι φορέματα της Stella McCartney.
  • Τα ασημένια φορέματα του Giorgio Armani τα οποία σταματούν κάτω από το γόνατο και συνοδεύονται από επίσης ασημένια πέδιλα του Ιταλού σχεδιαστή.
  • Το ροζ shocking μακρύ φόρεμα της Botega Venetta.
  • Τα λευκά φαρδιά shorts με τα μπλουζάκια και τις μακριές λευκές καπαρντίνες για τις «ψυχρές» ανοιξιάτικες βραδιές του οίκου Chanel.
  • Τα leopard print μεγάλα γυαλιά του οίκου Cutler & Gross.
  • Τα γεμάτα κρύσταλλα γυαλιά των Elizabeth & James.
  • Τα ολόσωμα μαγιό σε μπλε και πορτοκαλί χρώματα με τον «ένα ώμο» του Emanuel Ungaro.
  • Οι γόβες “Dolly” (ζωγραφισμένες στο χέρι από τον Boyarde) για την Charlotte Olympia.
  • Τα πορτοκαλί μπλε και γαλάζια πέδιλα (κλειστά στο πίσω μέρος) με την υπογραφή Christian Dior.
  • Τα clutch bags Givenchy που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής.

Τι με διασκεδάζει…

Τα υφαντά ψηλοτάκουνα που σχεδίασε ο Γκιγιόμ Ανρί για την συλλογή Carven. Στα τακούνια υπάρχουν…κουδουνάκια! Περπατάς και κάνεις θόρυβο. Άσε που ειδοποιείς από μακριά ότι…έρχεσαι, φθάνεις!

Τα ζωάκια φτιαγμένα από τσαντάκια και αξεσουάρ με το logo LV και την υπογραφή της Βρετανίδας, ελληνικής καταγωγής Billie Achilleos. Κατασκευασμένα ειδικά για την καινούργια μπουτίκ του οίκου Louis Vuitton στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Κουκουβάγιες, καγκουρό, κροκόδειλους, κοάλα κλπ…

Η μόδα χρειάζεται να κάνει πλάκα σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Το χιούμορ κάποιες φορές αποδεικνύεται το ισχυρότερο αντίδοτο στην οικονομική κρίση…