Διαστημικά σκουπιδιάρικα θα καθαρίσουν τη Γη

Μια νέα ιδέα για το πρόβλημα της ύπαρξης μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου αριθμού σκουπιδιών γύρω από τη Γη ρίχνουν στο τραπέζι ιταλοί επιστήμονες. Κάνουν λόγο για ειδικά σχεδιασμένους δορυφόρους που θα λειτουργήσουν ως «σκουπιδιάρικα» και θα καταστρέφουν τα μικροαντικείμενα που κινούνται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες γύρω από τον πλανήτη απειλώντας συνεχώς τους δορυφόρους, τα διαστημικά σκάφη και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μια νέα ιδέα για το πρόβλημα της αντιμετώπισης του μεγάλου και συνεχώς αυξανόμενου όγκου σκουπιδιών γύρω από τη Γη ρίχνουν στο τραπέζι ιταλοί επιστήμονες. Κάνουν λόγο για ειδικά σχεδιασμένους δορυφόρους που θα λειτουργήσουν ως «σκουπιδιάρικα» και θα καταστρέφουν τα μικροαντικείμενα που κινούνται σε πολύ μεγάλες ταχύτητες γύρω από τον πλανήτη.

Διαστημική καταστροφή

Yπολογίζεται ότι σε τροχιά γύρω από τη Γη ότι βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που είναι συντρίμμια δορυφόρων και πυραύλων. Ο αριθμός τους μάλιστα των πολλαπλασιάζεται καθώς έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και σπάνε σε ακόμη περισσότερα κομμάτια. Εκτιμάται ότι περίπου 20 χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια έχουν μέγεθος άνω των δέκα εκατοστών το οποίο τα καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνα. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκουπίδια αποτελούν μόνιμη απειλή για τους δορυφόρους, τα διαστημικά σκάφη και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ομάδα ειδικών της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος προτείνει τη δημιουργία ειδικά σχεδιασμένων δορυφόρων που θα πηγαίνουν στα σημεία όπου βρίσκεται συγκεντρωμένος μεγάλος όγκος σκουπιδιών και θα προσεγγίζουν εκείνα με το μεγαλύτερο μέγεθος. Όταν εντοπίζουν ένα μεγάλο αντικείμενο θα το πλησιάζουν και θα τοποθετούν επάνω του έναν προωθητικό μηχανισμό που θα το οδηγεί με ταχύτητα στη γήινη ατμόσφαιρα όπου και θα καταστρέφεται.

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθεί αλλά πιστεύουμε ότι χρήζει έγκαιρης αντιμετώπισης. Πρέπει να δράσουμε άμεσα καθώς όσο περνάει ο καιρός η ποσότητα των διαστημικών σκουπιδιών μεγαλώνει» τονίζει ο Μάρκο Καστρονουόβο, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία δημοσιεύει την πρόταση της στην επιθεώρηση Acta Astronautica.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk