Το πατρικό σπίτι στο χωριό

Ο κ. Δ. Θωμαδάκης ρωτά: «Πώς αντιμετωπίζεται πλέον η δευτερεύουσα κατοικία σε μη τουριστική περιοχή σε περίπτωση που προέρχεται από κληρονομιά ή γονική παροχή (κοινώς, το πατρικό σπίτι στο χωριό);».

Απάντηση: Η δευτερεύουσα κατοικία, εξοχική ή μη, μισθωμένη ή ιδιόκτητη, λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό των δαπανών διαβίωσης (τεκμήριο). Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης της ιδιοκατοικούμενης, ή μισθωμένης, ή της κατοικίας που έχει παραχωρηθεί δωρεάν, λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης όταν υπάρχει κύρια κατοικία, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους. Αν δηλαδή αντικειμενική δαπάνη της κύριας κατοικίας έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 6.000 ευρώ, η αντικειμενική δαπάνη της δευτερεύουσας κατοικίας θα ανέλθει σε 3.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του εμβαδού της.

Αν η δευτερεύουσα κατοικία είναι μισθωμένη και κατοικείται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη επιμερίζεται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση. Αν υπάρχει ιδιόκτητη εξοχική κατοικία, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται για ένα έτος.

«Πόθεν έσχες» για πρώτη κατοικία

Ο κ.Αρ. Μπίκοςαπέστειλε στον υπουργό Οικονομικών επιστολή την οποία κοινοποίησε και στο «Βήμα». Με την επιστολή αυτή ζητεί να πληροφορηθεί αν ισχύει ή όχι το «πόθεν έσχες» για την αγορά της πρώτης κατοικίας, διότι, καθώς υποστηρίζει, γύρω από το θέμα αυτό επικρατεί πλήρης σύγχυση. Η επιστολή αυτή έχει ως εξής:

Το «πόθεν έσχες» ισχύει ή όχι; «Υπουργέ κύριε Γ. Παπακωνσταντίνου, αναγκάζομαι να σας “ενοχλήσω” επειδή βρίσκομαι σε απόγνωση και δεν πρέπει, όταν μάλιστα πρόκειται για ένα απλούστατο ερώτημα, το οποίο δείχνει όμως αδιέξοδο ή χωρίς απάντηση.Είναι δυνατόν; Είναι. Απευθύνομαι, λοιπόν, στον καθ΄ ύλην αρμόδιον και αιτούμαι απαντήσεως η οποία πρέπει να είναι μόνο μία: Ισχύει ή όχι το “πόθεν έσχες”;

Εχω έννομο συμφέρον να επιζητώ μια επίσημη, επιτέλους, απάντηση, δεδομένου του γεγονότος ότι οι πληροφορίες σε αγορά όσο και σε υπηρεσίες είναι από συγκεχυμένες ως,ενδεχομένως,εντέχνως συγκαλυπτόμενες (;). Είμαι 29 ετών και βρίσκομαι στη διαδικασία αγοράς πρώτης κατοικίας (70.000 ευρώ) εν Αθήναις, παλαιάς οπωσδήποτε, οπότε και αντιμετωπίζω την εξής “διχαστική πραγματικότητα”!:

Πρώτον,οι μεσίτες αλλά και ο Τύποςβοούν ότι “η κυβέρνηση πάγωσε το ΄πόθεν έσχες΄” για την πρώτη κατοικία, προκειμένου να «ζεστάνει» την αγορά ακινήτων. Παπαγαλίζουν;Δεν θέλω να το πιστέψω. Δεύτερον, οι συμβολαιογράφοι αλλά και κυρίως οι υπηρεσίες σας,ενημερώνουν προφορικά, επίσημα, υπεύθυνα και νηφάλια ότι το “πόθεν έσχες” ισχύει! Είναι άσχετοι,όπως κάποιοι τούς καταλογίζουν; Δεν θέλω να το πιστέψω.

Κύριε υπουργέ,το παγώσατε ή είναι παγίδα; Δεν θέλω να το πιστέψω.

Τελικά- επειδή δεν θέλω να μείνω στα πιστεύω μου- θεωρώ ότι πρέπει ως έλληνας πολίτης να ξέρω. Απαντήστε μου: Ναι ή όχι; Επαναλαμβάνω ότι δε μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Τι ισχύει, για να γνωρίζω. Τι πρέπει να κάνω;».

Απάντηση:

1. Με την παρ. 4 του άρθρου 3 του Ν. 3842/2010 καταργήθηκε από 23.4.2010 η απαλλαγή που ίσχυε από το τεκμήριο κτήσης περιουσιακών στοιχείων, της δαπάνης αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας καθώς και της δαπάνης ανέγερσης οικοδομής από ατομική οικοδομική επιχείρηση. Συνεπώς, όσοι αγόρασαν ή ανήγειραν πρώτη κατοικία ως 120 τ.μ. μέχρι τις 22.4.2010 απαλλάσσονται του τεκμηρίου. Αν η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας υπερβαίνει τα 120 τ.μ., λαμβάνεται ως τεκμήριο η δαπάνη που αναλογεί στην επιφάνεια πάνω από τα 120 τ.μ.

2. Με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 3899/2010, επαναφέρθηκε από 17.12.2010 η απαλλαγή της πρώτης από το «πόθεν έσχες». Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η δαπάνη αγοράς από ενήλικο, με δικαίωμα πλήρους κυριότητας, καθώς και η ανέγερση από αυτόν οικοδομής ως πρώτης κατοικίας, εφόσον η επιφάνεια της δεν υπερβαίνει τα 120 τ.μ. και η συνολική αξία της το ποσό των 200.000 ευρώ, απαλλάσσεται του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων («πόθεν έσχες»). Αν η αξία της οικοδομής υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, ή η επιφάνειά της ξεπερνά τα 120 τ.μ., λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του τεκμηρίου η επιπλέον του ποσού αυτού δαπάνη ή η δαπάνη που αναλογεί στην επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ. Αν συντρέχουν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο το μεγαλύτερο κατά περίπτωση ποσό.

Η απαλλαγή της δαπάνης αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες» ισχύει ως τις 31.12.2012.

Συμπερασματικά: α) Οσοι αγόρασαν πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ.μ. ή ανήγειραν οικοδομή ως πρώτη κατοικία ως τις 22.4.2010 απαλλάσσονται του τεκμηρίου. β) Οσοι αγόρασαν πρώτη κατοικία ή ανήγειραν οικοδομή ως πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως εμβαδού, από 23.4.2010 ως 16.12.2010, θα υπαχθούν στο «πόθεν έσχες». γ) Οσοι αγόρασαν πρώτη κατοικία εμβαδού 120 τ.μ. ή ανήγειραν οικοδομή ως πρώτη κατοικία εμβαδού μέχρι 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ από 17.12.2010 ως 31.12.2010 απαλλάσσονται του τεκμηρίου. Τα παραπάνω ισχύουν για τη φορολογία των εισοδημάτων του 2010.

Δήλωση καταθέσεων

Ο κ.Δ. Φακίρηςρωτά: «Μόνιμος κάτοικος εξωτερικού (Ελληνοαμερικανός) έχει ιδιόκτητο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Αθήνα το οποίο έχει παραχωρήσει δωρεάν στην αδελφή του για ιδιοκατοίκηση.Για το προκύπτον τεκμαρτό εισόδημα υποβάλλει κανονικά φορολογική δήλωση κάθε χρόνο.Παρακαλώ πείτε μου,υποχρεούται να απαντήσει στην ερώτηση του πίνακα 2 «Εχετε περιουσία (ακίνητα,καταθέσεις) στο εξωτερικό;» (κωδικός 029) ή δύναται να την αγνοήσει;».

Απάντηση: Αποψή μας είναι ότι ερώτημα που έχει τεθεί στον κωδικό 029 του εντύπου της δήλωσης αφορά τους κατοίκους της Ελλάδας και όχι αυτούς που κατοικούν σε αλλοδαπή χώρα, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα.

Δήλωση ακινήτων

Η κυρίαΕλένη Πορτάρηρωτά: «Τέκνα που έλαβαν με γονική παροχή την ψιλή κυριότητα ακινήτων καιείναι ενήλικα,ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουν κάποιο εισόδημα στην Ελλάδα, χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση στην Εφορία;».

Απάντηση: Τα παιδιά αυτά θα υποβάλουν φορολογική δήλωση χωρίς να συμπληρώσουν τις ενδείξεις της και θα επισυνάψουν σε αυτήν τη δήλωση ακινήτων – το έντυπο Ε9- στο οποίο θα συμπληρώσουν την ψιλή κυριότητα των ακινήτων που αποκτούν.

Φοροαπαλλαγή νέων επιχειρηματιών

Η κυρία Πασχαλιά Κιομουρτζή ρωτά: «Λέτε πως “εφεξής απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη ως 30.000 ευρώ όσοι επιτηδευματίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση μέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών (κωδικός 019)”. Δηλαδή φορολογούνται για το εισόδημα από τα 30.000 ευρώ και πάνωή αν τα εισοδήματα υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ δεν ισχύει η απαλλαγή και φορολογούνται κανονικά όπως οι παλαιότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες;».

Απάντηση: Με την παρ. 1 του άρθρου 69 του Ν. 3842/2010 προστέθηκε στο άρθρο 6 του ΚΦΕ παρ. 7 η οποία έχει ως εξής: «Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, ως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, όσων υποβάλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, ως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον συμμετέχουν σε αυτές αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την έναρξη δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους».

Η παραπάνω διάταξη, η οποία ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2010 και μετά, είναι αλήθεια πως είναι ολίγον τι ασαφής. Κατά την άποψή μας απαλλάσσονται του φόρου τα κέρδη και οι αμοιβές ως 30.000 ευρώ και σε φόρο υπόκεινται τα κέρδη και οι αμοιβές πάνω από το ποσό αυτό. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από τον φόρο ισχύει όχι μόνο για τα κέρδη που φορολογούνται στο όνομα του νομικού προσώπου της ομόρρυθμης εταιρείας αλλά και η επιχειρηματική η οποία φορολογείται στο όνομα των ομόρρυθμων εταίρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ