Βολές κατά της ουγγρικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στάση τους σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νόμο περί Τύπου που έχει ψηφίσει η Ουγγαρία εξαπολύουν σε ψήφισμα τους τέσσερις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να σταματήσει η κρατική ανάμιξη στην ελεύθερη έκφραση γνώμης.

Στο ψήφισμά τους οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Αριστεροί ζητούν από την ουγγρική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία του ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως η προβλεπόμενη στο νόμο ρύθμιση των μέσων ενημέρωσης είναι «αντιπαραγωγική» και απειλεί το δημόσιο πλουραλισμό.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Αυστριακός ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέχρι τώρα τροποποιήσεων που έχει αποδεχτεί η ουγγρική κυβέρνηση και να τις εξετάσει ως προς τη συμβατότητά τους με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο κ.Σβόμποντα δήλωσε σοκαρισμένος βλέποντας, όπως ανέφερε, την Επιτροπή ως προστάτιδα συμφωνιών, να προσπαθεί απεγνωσμένα να δικαιολογήσει τις ενέργειες των πολιτικών συμμάχων του Μπαρόζο στην ουγγρική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει τον ουγγρικό νόμο περί Τύπου μόνον ως προς τη συμβατότητά του με την κοινοτική οδηγία για οπτικοακουστικά μέσα. Ακόμη, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚ προειδοποίησε με την ανάληψη ενός αγώνα από το ΕΣΚ εναντίον των εξελίξεων αυτών, εάν η Επιτροπή δεν υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι τοποθετήσεις από τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους που παρέπεμπαν στην έκφραση ανησυχίας για τις ελλιπείς τροποποιήσεις του νόμου, που έχουν διατυπώσει πρόσφατα τόσο η ύπατη εκπρόσωπος για Ελευθερία Τύπου του ΟΑΣΕ όσο και ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη μη συμβατότητα της ουγγρικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα κεκτημένα στην ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι Πράσινοι κατήγγειλαν την φτωχή πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δηλώνει ικανοποιημένη με τις τροποποιήσεις στον ουγγρικό νόμο, ενώ οι ίδιοι επισήμαναν πως τα προβλήματα παραμένουν ανέγγιχτα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου είχε επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Επιτροπή και την ουγγρική κυβέρνηση, η οποία δέχτηκε να προβεί σε αλλαγές στο νόμο για τις οποίες η αρμόδια για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νέλι Κρους, είχε δηλώσει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι θα εξακολουθήσει όμως να παρατηρεί την κατάσταση και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.