ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες, δάνεια και στενωπός

Καθώς η κρίση κρατικού χρέους και οι επιπτώσεις από τα προγράμματα λιτότητας επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, οι φωνές που «βλέπουν» να έρχονται και νέες ζημιές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν να σκιάζουν εκ νέου το επενδυτικό σκηνικό. Η ΕΚΤ, π.χ., δεν αποκλείει ένα δεύτερο κύμα ζημιών στον κλάδο από την κρίση των κρατικών ομολόγων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν δύσκολες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας (850 δισ.

Καθώς η κρίση κρατικού χρέους και οι επιπτώσεις από τα προγράμματα λιτότητας επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, οι φωνές που «βλέπουν» να έρχονται και νέες ζημιές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείχνουν να σκιάζουν εκ νέου το επενδυτικό σκηνικό. Η ΕΚΤ, π.χ., δεν αποκλείει ένα δεύτερο κύμα ζημιών στον κλάδο από την κρίση των κρατικών ομολόγων, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν δύσκολες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Credit Suisse, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας (850 δισ. δολάρια), της Ελλάδας (189 δισ. δολάρια) και της Πορτογαλίας (241 δισ. δολάρια) κυμαίνονται στα 1,3 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία της Royal Βank of Scotland πάλι, στα οποία περιλαμβάνονται οι θέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των αμοιβαίων κεφαλαίων και των συνταξιοδοτικών ταμείων στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα των προβληματικών χωρών του λεγόμενου «Club Μed» (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία), δεικνύουν ότι η έκθεση των ξένων ιδρυμάτων στις ευάλωτες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι πολύ μεγαλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς φθάνουν στα 2 τρισ. δολ., αντιπροσωπεύοντας το 22% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ενας επιπλέον φόβος αφορά και το κατά πόσο τα τραπεζικά συστήματα εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση χονδρικής, δηλαδή όταν ο λόγος των δανείων τους προς τις καταθέσεις (LDR) υπερβαίνει το 100%. Αν εξαντληθούν οι διατραπεζικές αγορές, τότε οι τράπεζες, όπως παρατηρεί η JΡ Μorgan Αsset Μanagement, ενδεχομένως να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και τότε πιθανόν είναι να χρειαστούν κρατική βοήθεια. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της UΒS, τα υψηλότερα επίπεδα LDR εντοπίζονται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία, καθώς υπερβαίνουν το 125%, ενώ αντιθέτως η σχέση δανείων προς καταθέσεις στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 108%.

Οι ελληνικές τράπεζες όμως, όπως εκτίμησε η Νomura, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα μπορούσαν να εκτοξευτούν από το 13% το 2010 ακόμη και στο 17% τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ενισχυμένος ανταγωνισμός για προσέλκυση καταθέσεων θα πλήξει την κερδοφορία τους. Καθώς μάλιστα, όπως εκτιμά η ιαπωνική τράπεζα, η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα φθάσει στο 4,6% το 2010 και στο 2,3% το 2011, τα δεδομένα δείχνουν πως η επιδείνωση της ποιότητας των παγίων των τραπεζών που παρατηρήθηκε στο α΄ τρίμηνο θα παραμείνει στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα, αν δεν επιταχυνθεί, δεδομένων των μέτρων λιτότητας.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk