Λήγεισήμερα Δευτέρα η οκταετής θητεία του κ. Λουκά Παπαδήμου στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ παραδίδει το χαρτοφυλάκιό του στον Πορτογάλο Βίτορ Κονστάνσιο, ο οποίος έχει διατελέσει δύο φορές διοικητής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Παπαδήμος είχε από τα μέσα του 2008 τεθεί επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης της κρίσης στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέση από την οποία συνέβαλε ριζικά στην προστασία της ελληνικής οικονομίας από τις υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και στην διασφάλιση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο ίδιος θεωρείται θεμελιωτής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οπαδός της πιστής εφαρμογής του Σύμφωνου Σταθερότητας και Αναπτύξεως και υπέρμαχος της ενίσχυσης της οικονομικής εποπτείας στην ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται πως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Παπαδήμο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, πρόταση που τότε δεν αποδέχθηκε. Τα σενάρια για την αξιοποίηση του κ. Παπαδήμου σε κυβερνητική θέση επανέρχονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Παράλληλα, τον Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόϊμπλε, είχε προτείνει ο κ. Παπαδήμος να αναλάβει θέση ειδικού επιτηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα.

Πληροφορίες θέλουν ο κ. Παπαδήμος να αξιοποιείται από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επικεφαλής Επιτροπής Σοφών που θα αναλάβει την μεταρρύθμιση των χρηματοοικονομικών κανόνων.