Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, η Apple ξεπέρασε τη Microsoft ως η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου σε όρους χρηματιστηριακής αξίας -πολλά έχουν αλλάξει για την εταιρεία του κ. Στιβ Τζομπς από τότε που χρειάστηκε την οικονομική βοήθεια του κ. Μπιλ Γκέιτς για να επιβιώσει.

Με τη λήξη των συναλλαγών στο δείκτη Nasdaq την Τετάρτη, η χρηματιστηριακή αξία της Apple ανήλθε στα 222 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με 219 δισ. για τη Microsoft, της οποίας η μετοχή βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και επτά μήνες.

Χάρη στη μεγάλη επιτυχία του iPod, του iPhone και των υπολογιστών Mac, η μετοχή της Apple αξίζει σήμερα 10 φορές περισσότερα σε σχέση με πριν από μια δεκαετία. Η Microsoft, της οποίας το λειτουργικό σύστημα Windows τρέχει στο 90% των PC σε όλο τον κόσμο, είδε αντίθετα τη μετοχή της να χάνει το 20% της αξίας της στο ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters Datastream, η τελευταία φορά που η Apple ξεπερνούσε τη Microsoft σε κεφαλαιοποίηση ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 1989.

Λίγο αργότερα όμως, τη δεκαετία του 1990, η Microsoft γνώρισε τη μεγάλη ακμή της και είδε την Apple να φτάνει ένα βήμα από τη χρεοκοπία.

Το 1997 η Microsoft είχε πια πενταπλάσια χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με την Apple και σε μια ένδειξη μεγαλοψυχίας επένδυσε 150 εκατομμύρια δολάρια στον μεγάλο της αντίπαλο για να τον κρατήσει στη ζωή.

Παρά την τωρινή της υποχώρηση, η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς συνεχίζει να προηγείται σε πωλήσεις. Στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, η Microsoft ανέφερε έσοδα 14,5 δισ. δολαρίων συγκριτικά με 13,5 δισ. για την Apple.