NANOΝΕWS

Η ξενόφερτη παροιμία μάλλον ισχύει: Οταν είναι καλός ο καιρός, πράγμα που σημαίνει βαρομετρικό υψηλό, βλέπουμε λιγότερα ή καθόλου σύννεφα και περισσότερο ουρανό. Το υψηλό βαρομετρικό έχει αποτέλεσμα ο αέρας να πιέζεται προς τα κάτω μαζί με τα αιωρούμενα σωματίδια που μεταφέρει. Ετσι, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τα σωματίδια αυτά που παρεμβάλλονται ανάμεσα σ΄ εμάς και στον ήλιο σκεδάζουν (διασκορπούν) την ακτινοβολία με τρόπο ώστε να αφήνουν περισσότερο τις κόκκινες και κίτρινες να φτάσουν στα μάτια μας.

ΠΑΡΟΙΜΙΑ
Κόκκινος ουρανός το βράδυ χαρά στο καράβι, κόκκινος ουρανός το πρωί όλοι οι ναύτες ορθοί
Η ξενόφερτη παροιμία μάλλον ισχύει: Οταν είναι καλός ο καιρός, πράγμα που σημαίνει βαρομετρικό υψηλό, βλέπουμε λιγότερα ή καθόλου σύννεφα και περισσότερο ουρανό. Το υψηλό βαρομετρικό έχει αποτέλεσμα ο αέρας να πιέζεται προς τα κάτω μαζί με τα αιωρούμενα σωματίδια που μεταφέρει.

Ετσι, την ώρα του ηλιοβασιλέματος, τα σωματίδια αυτά που παρεμβάλλονται ανάμεσα σ΄ εμάς και στον ήλιο σκεδάζουν (διασκορπούν) την ακτινοβολία με τρόπο ώστε να αφήνουν περισσότερο τις κόκκινες και κίτρινες να φτάσουν στα μάτια μας. Αντίθετα, αν το πρωί βλέπουμε κόκκινη την ανατολή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα καιρικό σύστημα με καλοκαιρία έχει περάσει και τώρα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο, πιθανόν με κακοκαιρία.

ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Ξέρετε ποιο είναι το ταχύτερα εξελισσόμενο φυτό; Ε, λοιπόν, το ταπεινό ευρωπαϊκό γαρίφαλο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των βοτανολόγων τα γαρίφαλα δημιουργούν 2,6-2,7 νέα είδη κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια. Το εύρημα αυτό ανατρέπει την υπόθεση ότι τα τροπικά φυτά εξελίσσονται με μεγαλύτερες ταχύτητες από τα υπόλοιπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το λούπινο των τροπικών Ανδεων δημιουργεί 1,3-1,8 νέα είδη ανά ένα εκατομμύριο χρόνια. Οι ερευνητές δίνουν και εξήγηση για αυτό το φαινόμενο της ταχείας εξέλιξης: το γαρίφαλο ανθίζει κατά τη διάρκεια των ξηρών καλοκαιρινών μηνών και οι πληθυσμοί των εντόμων που βοηθούν στην επικονίαση έχουν μειωθεί. Ετσι, προκειμένου να θέλξουν τα έντομα, οδηγήθηκαν στην ταχεία δημιουργία παραλλαγών των λουλουδιών τους.

ΓΕΛΑΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΡΥΤΙΔΕΣ!

Χρησιμοποιούμε17 μυς για να γελάσουμε και43για να συνοφρυωθούμε.

Συμπέρασμα: αν σκέφτεστε τις ρυτίδες, είναι αυταπόδεικτο ότι θα κάνετε λιγότερες αν γελάτε και πολύ περισσότερες αν συνοφρυώνεστε συχνά.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Το κοτοπουλάκι προκύπτει από τον κρόκο ή από το ασπράδι;
Ούτε από τον κρόκο ούτε από το ασπράδι! Το έναυσμα για το νέο ον που αρχίζει να δημιουργείται το δίνει η εισχώρηση του σπερματοζωαρίου στο ωάριο, και αυτά αποτελούν χωριστή οντότητα σε σχέση με τον κρόκο και το ασπράδι και συγκρατούνται μέσα στο υγρό αυτό περιβάλλον από το χαλαζιακό σώμα που μοιάζει με κάτι σαν διάφανη αλυσίδα. Ο κρόκος και το ασπράδι χρησιμεύουν σαν πηγές ενέργειας για τα νέα κύτταρα που θα αρχίσουν να δημιουργούνται- ο μεν κρόκος περιέχει λιπίδια, το δε ασπράδι πρωτεΐνες.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!
Γιατί βάζουμε το αλάτι στο νερό από την αρχή όταν είναι να βράσουμε μακαρόνια;

Για να μην το ξεχάσουμε στο τέλος!

Μην ψάχνετε για άλλες εξεζητημένες απαντήσεις. Μπορεί να λένε ότι διαλύοντας αλάτι στο νερό ανεβαίνει η θερμοκρασία εκεί που αρχίζει ο βρασμός του- άρα τα μακαρόνια έρχονται σε επαφή με ένα μέσο που είναι σε υψηλότερη θερμοκρασία και θα γίνουν πιο γρήγορα-, αλλά για να ανεβάσουμε σημαντικά τη θερμοκρασία και να έχουμε αισθητή διαφορά πρέπει να ρίξουμε τόσο αλάτι ώστε τελικά η μακαρονάδα δεν θα τρώγεται.

soufleri@dolnet.gr

algaldadas@yahoo.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk