Τα ιχθυέλαια «ασπίδα» ενάντια στη σχιζοφρένεια

Συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να σώσουν νεαρά άτομα με πρώιμα σημάδια ψυχικής νόσου από τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία μιας πρωτοποριακής μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων ήταν και ο έλληνας ερευνητής κ. Κ. Παπαγεωργίου. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε 81 ασθενείς 13-25 ετών με προειδοποιητικά σημάδια ψύχωσης, ορισμένες σοβαρές ψυχικές νόσοι…

Συμπληρώματα ιχθυελαίων θα μπορούσαν να σώσουν νεαρά άτομα με πρώιμα σημάδια ψυχικής νόσου από τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία μιας πρωτοποριακής μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, μεταξύ των οποίων ήταν και ο έλληνας ερευνητής κ. Κ. Παπαγεωργίου. Οπως προέκυψε από τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε 81 ασθενείς 13-25 ετών με προειδοποιητικά σημάδια ψύχωσης, ορισμένες σοβαρές ψυχικές νόσοι θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω των κατάλληλων παρεμβάσεων. Τα προειδοποιητικά σήματα σχιζοφρένειας που εμφάνιζαν οι νεαροί συμμετέχοντες στη μελέτη αφορούσαν διαταραχές του ύπνου, σύνδρομο καταδίωξης, καχυποψία σχετικά με το ότι κάποιος προσπαθεί να βάλει ιδέες στο μυαλό του ατόμου ή πίστη ότι το άτομο διαθέτει μαγικές δυνάμεις.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες: οι 41 εξ αυτών λάμβαναν συμπλήρωμα ιχθυελαίων (τέσσερις κάψουλες ημερησίως, συνολική δόση 1.200 mg) επί τρεις μήνες, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν εικονικό συμπλήρωμα. Υστερα από έναν χρόνο παρακολούθησης, δύο άτομα από τα 41 στην ομάδα των ιχθυελαίων (ποσοστό της τάξεως του 5%) εκδήλωσαν ψύχωση· στην ομάδα του εικονικού συμπληρώματος το ποσοστό αυτό έφθανε στο 28% (11 στα 40 άτομα).

Αν και δεν υπάρχει οριστική απάντηση σχετικά με τα αίτια εμφάνισης της σχιζοφρένειας, σύμφωνα με μια υπόθεση τα άτομα με τη νόσο δεν κάνουν σωστή επεξεργασία των λιπαρών οξέων. Ετσι οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων των ψαριών μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στη νόσο, βοηθώντας τα εγκεφαλικά κύτταρα να «αυτο-επιδιορθώνονται». Προηγούμενες μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι η λήψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να έχει οφέλη ακόμη και για άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές ξεκινούν τώρα μια ευρύτερη διεθνή μελέτη σε οκτώ πόλεις με την ελπίδα ότι θα επαληθευθούν τα αρχικά ευρήματά τους τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Αrchives of General Ρsychiatry».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk