ΑΦΙΕΡΩΜΑ  ΓΡ. ΤΖΑΝΕΤΟΣ Σημαντικό στοιχείο η επιλογή τράπεζας

Η επιλογή στεγαστικού δανείου σημαίνει κατ΄ αρχάς επιλογή τράπεζας και αυτό γιατί λόγω της διάρκειάς του πρέπει να αναπτύσσεται και να εδραιώνεται μια μακροπρόθεσμη σχέση εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αξιοπιστίας μεταξύ πελάτη και τράπεζας. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι περισσότερο από εμφανές πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω κριτήριο καθώς η πολιτική της τράπεζας και η πελατοκεντρική φιλοσοφία της είναι αυτά που εξασφαλίζουν για όλη τη διάρκεια του δανείου τη σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη και την επίλυση διαφόρων θεμάτων που ανακύπτουν, ακόμη και αν αυτά αφορούν προσωρινή οικονομική δυσκολία του πελάτη.

Η επιλογή στεγαστικού δανείου σημαίνει κατ΄ αρχάς επιλογή τράπεζας και αυτό γιατί λόγω της διάρκειάς του πρέπει να αναπτύσσεται και να εδραιώνεται μια μακροπρόθεσμη σχέση εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αξιοπιστίας μεταξύ πελάτη και τράπεζας.

Στη σημερινή οικονομική συγκυρία είναι περισσότερο από εμφανές πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω κριτήριο καθώς η πολιτική της τράπεζας και η πελατοκεντρική φιλοσοφία της είναι αυτά που εξασφαλίζουν για όλη τη διάρκεια του δανείου τη σωστή εξυπηρέτηση του πελάτη και την επίλυση διαφόρων θεμάτων που ανακύπτουν, ακόμη και αν αυτά αφορούν προσωρινή οικονομική δυσκολία του πελάτη.

Η πολιτική και τα προϊόντα μας κινούνται στην κατεύθυνση της διαχρονικής ικανοποίησης του πελάτη γιατί πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία διαχείρισης των διαφόρων θεμάτων ή και αντιμετώπισης των όποιων δυσχερών συνθηκών ανήκει στην τράπεζα, η οποία με υπευθυνότητα προτείνει λύσεις που θα βελτιώσουν τη θέση των πελατών της.

Ενα από τα προϊόντα που προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού στον κλάδο της στεγαστικής πίστης είναι η μεταφορά υπολοίπου υφισταμένου στεγαστικού δανείου. Η μεταφορά στεγαστικού δανείου αποτελεί μια συμφέρουσα λύση για παλιούς δανειολήπτες, οι οποίοι συνήθως έχουν υψηλότερα επιτόκια στο δάνειό τους.

Η μεταφορά είναι πιθανώς ελκυστική για όσους δανειολήπτες θεωρούν ότι μπορούν να επιτύχουν καλύτερη τιμολόγηση, ευνοϊκότερους όρους ή ακόμη και καλύτερη εξυπηρέτηση από κάποια άλλη τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης κατά τη μεταφορά μπορεί να πετύχει, εκτός από δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής, και ευελιξία στον τρόπο αποπληρωμής αλλά επιπλέον και δυνατότητα μετατροπής της κατηγορίας του επιτοκίου που έχει ήδη συμφωνηθεί, δηλαδή μετατροπή του κυμαινομένου σε σταθερό ή το αντίστροφο.

Από την άλλη πλευρά, ο πελάτης θα πρέπει να σταθμίζει παραμέτρους όπως: * Υπαρξη ποινών προεξόφλησης στα δάνεια σταθερού επιτοκίου.

* Εξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου για εγγραφή νέας προσημείωσης στην τράπεζα όπου θα μεταφέρει το δάνειό του.

* Εξοδα δανείου που προβλέπονται από το εκάστοτε τιμολόγιο κάθε τράπεζας.

Με βάση τα ανωτέρω θα πρέπει να εκτιμηθεί η σχέση κόστους/οφέλους από τον πελάτη ώστε η πρόταση για μεταφορά του στεγαστικού δανείου να υπερκαλύπτει τα ανωτέρω κόστη και παράλληλα το κόστος του χρόνου που πρέπει να επενδύσει ο πελάτης για την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας.

Ο κ. Γρηγόρης Τζανέτος είναι διευθυντής Χορηγητικών και Καταθετικών Προϊόντων του Τομέα Ιδιωτών της Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk