Αναζητώντας νερό στη Σελήνη

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Με επιτυχία στέφθηκε η αποστολή LCRΟSS της ΝΑSΑ για την αναζήτηση νερού στη Σελήνη. Η διαστημοσυσκευή που αποτελούνταν από δύο μέρη έπεσε σε έναν κρατήρα στον Νότιο Πόλο της Σελήνης. Η κεφαλή της συσκευής, βάρους 2,2 τόνων, προσέκρουσε στη λεκάνη του κρατήρα Cabeus στις 14.31 ώρα Ελλάδας, με ταχύτητα γύρω στα 9.000 χλμ./ώρα με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν δεκάδες τόνοι πετρωμάτων. Τα όργανα της συσκευής LCRΟSS έκαναν μετρήσεις και αναλύσεις, αλλά δυστυχώς η συσκευή δεν κατάφερε να μεταδώσει εικόνες από τη στιγμή της σύγκρουσης.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Με επιτυχία στέφθηκε η αποστολή LCRΟSS της ΝΑSΑ για την αναζήτηση νερού στη Σελήνη. Η διαστημοσυσκευή που αποτελούνταν από δύο μέρη έπεσε σε έναν κρατήρα στον Νότιο Πόλο της Σελήνης. Η κεφαλή της συσκευής, βάρους 2,2 τόνων, προσέκρουσε στη λεκάνη του κρατήρα Cabeus στις 14.31

ώρα Ελλάδας, με ταχύτητα γύρω στα 9.000 χλμ./ώρα με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν δεκάδες τόνοι πετρωμάτων. Τα όργανα της συσκευής LCRΟSS έκαναν μετρήσεις και αναλύσεις, αλλά δυστυχώς η συσκευή δεν κατάφερε να μεταδώσει εικόνες από τη στιγμή της σύγκρουσης. Τέσσερα λεπτά αργότερα η συσκευή έπεσε και αυτή με τη σειρά της στον κρατήρα προκαλώντας μια δεύτερη στήλη πετρωμάτων που εκτοξεύθηκαν στο Διάστημα. Δυστυχώς ούτε και αυτή τη φορά υπήρξε καταγραφή της σύγκρουσης απογοητεύοντας αμέτρητους φίλους της διαστημικής εξερεύνησης που παρακολουθούσαν το γεγονός από την απευθείας διαδικτυακή μετάδοση που είχε διοργανώσει η ΝΑSΑ. Στόχος της αποστολής ήταν να διαπιστωθεί αν στο υπέδαφος του φυσικού μας δορυφόρου υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή. Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι και οι δύο προσκρούσεις έγιναν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ότι τα όργανα της συσκευής και του δορυφόρου έχουν συλλέξει μεγάλο όγκο δεδομένων. Σημαντικά στοιχεία έχει συγκεντρώσει και το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, το οποίο επίσης παρακολουθούσε το γεγονός. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων για να διαπιστωθεί αν τελικά υπάρχει νερό κάτω από την επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. (RΕUΤΕRS/ΝΑSΑ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk