Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Είναι γνωστό ότι η πιθανότητα εθνικών εκλογών εντός του Οκτωβρίου οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση της οικονομίας. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν αυτή την επιλογή είναι οι δύο έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Επιχειρήθηκε προς στιγμήν να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των στοιχείων, άλλα όταν τα κυβερνητικά στελέχη διεπίστωσαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, η αλήθεια είναι ότι τρόμαξαν «για τα μελλούμενα».

Ερευνες
Είναι γνωστό ότι η πιθανότητα εθνικών εκλογών εντός του Οκτωβρίου οφείλεται αποκλειστικά στην κατάσταση της οικονομίας. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών που υποστηρίζουν αυτή την επιλογή είναι οι δύο έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

* * *
Επιχειρήθηκε προς στιγμήν να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των στοιχείων, άλλα όταν τα κυβερνητικά στελέχη διεπίστωσαν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, η αλήθεια είναι ότι τρόμαξαν «για τα μελλούμενα». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τρεις υπουργοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα στοιχεία των δύο ερευνών (η μία αφορούσε τις μεταχρονολογημένες επιταγές και η άλλη το κύμα των απολύσεων που έρχεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).

Επιπτώσεις
Τελικώς ο πυρετός της εκλογολογίας των τελευταίων ημερών δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς εν όψει της ΔΕΘ. Οπως συνέβη και χθες. Ο κ. Γ. Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό έθεσε το πρόβλημα των αρνητικών συνεπειών που έχει στη λειτουργία της αγοράς η εκλογολογία. * * *
Οπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, «το τονίσαμε ιδιαίτερα, ότι η ψυχολογία και το κλίμα που δημιουργείται από την εκλογολογία δεν βοηθούν» και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός είχε αντίθετη άποψη».

Φαίνεται όμως ότι το «ψυχόδραμα» της εκλογολογίας οσονούπω παίρνει τέλος…

Αφηρημένος
Χθες ο κ. Κ. Καραμανλής (σκίτσο)

συναντήθηκε και με τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα φιλικός με τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων, αν και στη διάρκεια της μιάμισης ώρας που κράτησε η συνάντηση υπήρχαν συχνά διαστήματα που, όπως παρατήρησαν οι συνομιλητές του, «έδειχνε αφηρημένος και προφανώς προβληματισμένος» .

* * *
Μάλιστα αναγνώρισε τη σημασία του τουρισμού στην οικονομία της χώρας και το πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων, λέγοντας ότι κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται στη συνάντηση το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Κλείσιμο
Και αφού είδε τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, ο Πρωθυπουργός θα δει σήμερα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο , ο οποίος είναι ο μοναδικός που είναι σε θέση να του περιγράψει τη συνολική κατάσταση της οικονομίας.

* * *
Διότι οι υπόλοιποι στην ουσία αυτό που έκαναν ήταν να προβάλουν τα αιτήματα και τα προβλήματα του κλάδου τους. Και καλά έκαναν, αφού αυτός είναι ο ρόλος τους. Ο κεντρικός τραπεζίτης όμως θα επιχειρήσει να δώσει σήμερα στο Πρωθυπουργό μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το σύνολο της οικονομίας. Οχι ότι αυτή δεν θα είναι ζοφερή. Αλλά θα έχει λιγότερο μαύρο και περισσότερο γκρίζο.

* * *
Τώρα βέβαια δεν γνωρίζουμε αν ο Πρωθυπουργός περίμενε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για να πάρει τις αποφάσεις του ή όχι. Διότι ο κ. Προβόπουλος έχει επισημάνει από νωρίς τα προβλήματα για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk