ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Υφεση και αδικίες

Ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε ύφεση, για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη μακριά. Στις ΗΠΑ π.χ., όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία (κατανάλωση, βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, αγορά ακινήτων, πληθωρισμός) δείχνουν ύφεση, ενώ στην ευρωζώνη η εικόνα είναι παρόμοια, καθώς οι περισσότεροι τομείς υποχωρούν (βιομηχανική παραγωγή, εξωτερικό εμπόριο, πωλήσεις λιανικής, τομέας υπηρεσιών και κατασκευών).

Υφεση  και αδικίες | tovima.gr

Ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε ύφεση, για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη μακριά.

Στις ΗΠΑ π.χ., όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία (κατανάλωση, βιομηχανική παραγωγή, ανεργία, αγορά ακινήτων, πληθωρισμός) δείχνουν ύφεση, ενώ στην ευρωζώνη η εικόνα είναι παρόμοια, καθώς οι περισσότεροι τομείς υποχωρούν (βιομηχανική παραγωγή, εξωτερικό εμπόριο, πωλήσεις λιανικής, τομέας υπηρεσιών και κατασκευών). Μείζον θέμα παραμένει η αδυναμία σχεδιασμού μιας ομοιόμορφης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για όλα τα κράτη-μέλη (πέρα από την αναμενόμενη την ερχόμενη Πέμπτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 0,5%με μικρές πιθανότητες για μείωση ακόμη και 1%).

Η Ιαπωνία οδηγείται στη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων υποχώρησε δραματικά, η ανεργία εκτοξεύτηκε, το διεθνές εμπόριο περιορίστηκε και τα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση. Παράλληλα, η Κίνα αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό της επταετίας, ενώ συνολικά οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται ουσιαστικά σε ύφεση.

Και ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι οι αρνητικές επιδράσεις στις επιχειρήσεις, στους καταναλωτές και στα εταιρικά κέρδη θα κλιμακωθούν τους ερχόμενους μήνες, η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την αρνητική στάση διεθνών οργανισμών και επενδυτών. Τα θεμελιώδη δεδομένα (ανάπτυξη, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δημόσιο χρέος, αποπληθωρισμός, δημοσιονομικό έλλειμμα, υπερτίμηση νομίσματος, μόχλευση, έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη, πολιτικό σκηνικό που δεν διαθέτει ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία, αυξημένο ασφάλιστρο κινδύνου ομολόγων) καθιστούν, λένε, τις δυνατότητες αντίδρασης της ελληνικής οικονομίας σήμερα περιορισμένες.

Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung», είπε ότι καθώς η χώρα του κατέβαλε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα είναι άδικο να συγκρίνεται με οικονομίες όπως της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Οπως και αν έχει το πράγμα, και ενώ η κρίση κλιμακώνεται, καλόν είναι να αυξηθούν τα αντανακλαστικά της χώρας, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι πάντα θα μας σώζει ο «θεός της Ελλάδας» και μάλιστα χωρίς κόστος που μπορεί να επεκταθεί ως τις επόμενες γενεές.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk