Ελαιόλαδο: «πηγή» αντικαρκινικών φαρμάκων
Το βασικό «συστατικό» της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη νέων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο μετά την απομόνωση χημικών ουσιών του οι οποίες φαίνεται ότι εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και του Καταλανικού Ινστιτούτου Ογκολογίας αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «ΒioΜed Central» ότι απομόνωσαν λιγνάνες και σεκοϊριδοειδή και στη συνέχεια δοκίμασαν τη δράση τους σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Εκπληκτοι παρατήρησαν ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καταστολή του «ένοχου» καρκινικού γονιδίου ΗΕR2, το οποίο εμπλέκεται στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων της νόσου. Πάντως, οι ποσότητες των χημικών που απαιτούνται για να υπάρξει αντικαρκινική δράση είναι μεγάλες, γεγονός που σημαίνει ότι η απλή κατανάλωση ελαιολάδου δεν είναι αρκετή για να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Τα άλογα συνδέουν φωνές και πρόσωπα

Μπορεί τα χλιμιντρίσματα των αλόγων να μοιάζουν στον άνθρωπο ίδια και απαράλλακτα, ωστόσο μεταξύ των αλόγων υπάρχει ένας μοναδικός κώδικας επικοινωνίας καθώς το κάθε ζώο ξέρει να συνδέει το πρόσωπο ενός άλλου αλόγου με το χλιμίντρισμά του. Μελέτη σε 24 άλογα ενός στάβλου στο Σάσεξ έδειξε ότι όλα τα ζώα ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν τα μέλη της ομάδας τους από τη φωνή τους, γεγονός που παρέχει τις ισχυρότερες ως σήμερα ενδείξεις σε ό,τι αφορά τη φωνητική ταυτοποίηση στα ζώα. Η μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», μαρτυρεί ότι ο εγκέφαλος των αλόγων έχει δυνατότητες που ως σήμερα δεν φανταζόμασταν και οι οποίες αποδίδονταν μόνο στον άνθρωπο. Καυτός λευκός νάνος

Το πιο καυτό άστρο που έχει εντοπιστεί ως σήμερα στο Σύμπαν ανακάλυψε διεθνής ομάδα αστρονόμων με τη βοήθεια του διαστημικού παρατηρητηρίου της FUSΕ της ΝΑSΑ. Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα συμβατικό άστρο, αλλά για έναν λευκό νάνο, ένα «νεκρό» άστρο που έχει κάψει τα καύσιμά του και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της (αυτο)κατάρρευσης. Το ΚΡD 0005+5106 που βρίσκεται σε απόσταση 7.200 ετών φωτός από εμάς είναι ένας λευκός νάνος με θερμοκρασία επιφάνειας που αγγίζει τις 200.000 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία επιφανείας του Ηλιου υπολογίζεται σε 6.000

βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία που αναπτύσσει ο καυτός λευκός νάνος είναι τόσο μεγάλη που το φάσμα της φωτόσφαιράς του έχει γραμμές εκπομπής στο υπεριώδες τμήμα, ένα φαινόμενο που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ ως σήμερα.

Κλιματικές αλλαγές στο… κόκκινο

Η αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση των κλιματικών αλλαγών των ΗΠΑ Climate Change Science Ρrogram εξέδωσε την ανανεωμένη πρόβλεψή της για τις επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο λιώσιμο των πάγων στους δύο πόλους. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ως το τέλος του αιώνα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει 150 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι πολλές παράκτιες περιοχές του πλανήτη θα πλημμυρίσουν ξεσπιτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας αλυσιδωτά παγκόσμια προβλήματα. Ταυτόχρονα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στον Αρκτικό Κύκλο η θερμοκρασία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη και η κατάσταση εκεί είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Την ανακοίνωση έκαναν ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Πάγου και Χιονιού των ΗΠΑ (ΝSΙDC), οι οποίοι αναφέρουν ότι οι κλιματικές αλλαγές στον Αρκτικό Κύκλο έχουν φθάσει σε επίπεδα τα οποία οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους σε 15 χρόνια. Η μετάβαση του Αρκτικού Κύκλου σε μια νέα (μόνιμη) κλιματική κατάσταση θα έχει άμεση επίπτωση στο κλίμα του βόρειου ημισφαιρίου, αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη.

Εγκεφαλική υπόθεση η παχυσαρκία

Η τάση για μεγάλη κατανάλωση φαγητού – με την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς που αυτή συνεπάγεται- πιθανότατα ξεκινά από τον εγκέφαλο και δεν αποτελεί αποκλειστικά απόρροια μεταβολικών ανισορροπιών, σύμφωνα με μια μελέτη που αποκάλυψε έξι γονίδια τα οποία συνδέονται με την παχυσαρκία. Πέντε από αυτά τα γονίδια είναι ενεργά στον εγκέφαλο και γι΄ αυτόν τον λόγο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καινούργια ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την παχυσαρκία που θα στοχεύουν στο να αλλάξουν το ψυχολογικό υπόβαθρο του ατόμου απέναντι στο φαγητό παρά τη φυσική επιθυμία για κατανάλωση τροφής. Παράλληλα μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το αν κάποιος θα αντιμετωπίσει προβλήματα παχυσαρκίας καθορίζεται μέσα στην πρώτη πενταετία της ζωής του, γεγονός που δείχνει ότι οι γονείς θα πρέπει να παίρνουν μέτρα κατά της ανάπτυξης παχυσαρκίας όταν τα παιδιά τους είναι πολύ μικρά.

Η πρώτη (σχεδόν) ολική μεταμόσχευση προσώπου

Γιατροί στην Κλινική Κλίβελαντ του Οχάιο πραγματοποίησαν την πρώτη σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου σε μια γυναίκα. Πολυπληθής ιατρική ομάδα με επικεφαλής την εξειδικευμένη στην επανορθωτική πλαστική χειρουργική γιατρό δρα Μαρία Σιμένοφ αντικατέστησε το 80% του προσώπου της ασθενούς που είχε υποστεί σοβαρό τραύμα στο πρόσωπο με μόσχευμα που ελήφθη από νεκρή δότρια. Οι ειδικοί δεν έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα και την ηλικία της ασθενούς καθώς η ίδια ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Ανέφεραν ωστόσο ότι τα μόνα σημεία του προσώπου της που δεν αντικαταστάθηκαν ήταν τα άνω βλέφαρα, το μέτωπο, το κάτω χείλος και το πηγούνι. Λόγω της τρομερής παραμόρφωσης του προσώπου της η γυναίκα δεν είχε μύτη και ουρανίσκο και δεν μπορούσε να φάει ή να αναπνεύσει χωρίς τραχειοτομή. Οι γιατροί μεταμόσχευσαν στην ασθενή δέρμα, μυς, δομές οστών, αρτηρίες, φλέβες και νεύρα. Συνολικά στη λήπτρια μεταμοσχεύθηκαν περίπου 500 τετραγωνικά εκατοστά ιστών. Η επέμβαση, η οποία διήρκεσε 22 ώρες, έλαβε χώρα μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τους ειδικούς η ασθενής «έχει καλή ανάρρωση». Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση είναι η τέταρτη του είδους που διενεργείται παγκοσμίως (δύο στη Γαλλία και μία στην Κίνα).