ΜΠΟΥΛΝΤΕΡ, ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ.

Η αμερικανική εταιρεία Αtlas Sports Genetics προσφέρει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ ένα νέο τεστ το οποίο, όπως υπόσχονται οι δημιουργοί του, μπορεί να δείξει από τα… γεννοφάσκια του παιδιού τις αθλητικές κλίσεις του. Το τεστ, που κοστίζει 149 δολάρια (περί τα 117,5 ευρώ), είναι απλό: λαμβάνεται δείγμα σάλιου από την παρειά του παιδιού και από την περιοχή επάνω από τα ούλα του προκειμένου να συλλεγεί DΝΑ. Το δείγμα αποστέλλεται σε εργαστήριο ώστε να ελεγχθεί ποια εκδοχή ενός γονιδίου, του ΑCΤΝ3, φέρει το παιδί. Μελέτη αυστραλών ερευνητών που διεξήχθη το 2003 έδειξε την άμεση σύνδεση του συγκεκριμένου γονιδίου και των διαφορετικών εκδοχών του με τις αθλητικές επιδόσεις.

Απώτερος στόχος του τεστ είναι να προσδιορίσει αν ο εξεταζόμενος θα είναι καλύτερος σε σπορ που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη, όπως οι αγώνες ταχύτητας ή το ποδόσφαιρο, ή σε αθλήματα που έχουν να κάνουν με την αντοχή όπως οι αγώνες αποστάσεων. Είναι πιθανόν κάποιο άτομο όμως με βάση το γενετικό υλικό του να αποδειχθεί εξίσου καλό και στα δύο είδη αθλημάτων.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Αtlas παραδέχονται ότι το τεστ τους συνδέεται με περιορισμούς, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να είναι άκρως χρήσιμο στο να δείξει στους γονείς με ποιο άθλημα θα μπορούσε να ασχοληθεί με μεγαλύτερη επιτυχία το τέκνο τους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Αtlas, η εταιρεία επικεντρώνεται στην εξέταση παιδιών από τη βρεφική ηλικία ως και τα οκτώ έτη τους, δεδομένου ότι οι συμβατικές εξετάσεις που μαρτυρούν τη μελλοντική αθλητική επίδοση είναι τουλάχιστον αναξιόπιστες. Πάντως υπάρχουν αντιδράσεις πολλών ειδικών οι οποίοι χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο τεστ άχρηστο.