ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο άρχοντας με το μήλο

Πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε το iΡhone 3G, το κινητό τηλέφωνο της εταιρείας που μας έχει δώσει ως σήμερα από τους Μac υπολογιστές ως τα ipod και itunes. Ο ιδρυτής της εταιρείας στο τέλος του περασμένου χρόνου αναγορεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περιοδικό «Fortune» «ο πιο δυνατός άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον κόσμο των επιχειρήσεων». Ποιος; Αυτός που όταν ήταν 19 ετών πήγε και δούλεψε για λίγο, σκυλίσια, σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών για να μαζέψει λεφτά να πάει να μείνει στην Ινδία.

Πριν από μερικές ημέρες εμφανίστηκε το iΡhone 3G, το κινητό τηλέφωνο της εταιρείας που μας έχει δώσει ως σήμερα από τους Μac υπολογιστές ως τα ipod και itunes. Ο ιδρυτής της εταιρείας στο τέλος του περασμένου χρόνου αναγορεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από το περιοδικό «Fortune» «ο πιο δυνατός άνθρωπος αυτή τη στιγμή στον κόσμο των επιχειρήσεων». Ποιος; Αυτός που όταν ήταν 19 ετών πήγε και δούλεψε για λίγο, σκυλίσια, σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών για να μαζέψει λεφτά να πάει να μείνει στην Ινδία.

Τρία εκατομμύρια σε τρεις ημέρες λέγεται ότι πούλησε το καινούργιο κινητό της Αpple τον Ιούλιο. Και φυσικά όλοι στην εταιρεία τρίβουν τα χέρια τους, όταν δεν προσεύχονται για την υγεία και τη μακροημέρευση του προέδρου Στιβ Τζομπς, αφού είναι γνωστές και οι ικανότητές του αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει λόγω ενός χειρουργήσιμου καρκίνου στον δωδεκαδάκτυλο.

Δεν είναι το κινητό τηλέφωνο τρίτης γενιάς, που ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τη σταδιοδρομία του, το μόνο δημιούργημα του υιοθετημένου αυτού παιδιού. Και οι πρωτοπόροι κάποτε Μac υπολογιστές και η εξαιρετικά αποτελεσματική τεχνολογία Νext, ακόμη και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων «Τoy Story» 1 και 2, το «Αναζητώντας τον Νέμο», ο «Ρατατούης» και οι άλλες επιτυχίες της Ρixar, ξεκίνησαν από τη διάθεση του Τζομπς να δημιουργεί συνέχεια και να μην κάθεται επάνω στα εκατομμύρια που μόλις στα 30 του είχε ήδη αποκτήσει. Ενα παιδί που ήξερε ότι οι γονείς του, τότε, το 1955, μια αμερικανίδα φοιτήτρια και ένας φοιτητής από τη Συρία που αργότερα έγινε καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, είχαν δηλώσει πως δεν ήταν σε θέση να το συντηρήσουν, με αποτέλεσμα να υιοθετηθεί στη συνέχεια από ένα ζευγάρι στην Καλιφόρνια.

Ο δρόμος προς την Ινδία
Πήγαινε ακόμη στο λύκειο όταν άρχισε να παρακολουθεί τα απογευματινά μαθήματα γύρω από τις ηλεκτρονικές συσκευές που έκανε η Ηewlett-Ρackard για να βρει εκεί μια εποχική δουλειά. Αλλά το όνειρό του από τότε ήταν ένα ταξίδι στην Ινδία. Και έτσι, αφού συνέχισε μετά το λύκειο για ένα εξάμηνο στο κολέγιο, τα παράτησε, εκτός από ένα μάθημα καλλιγραφίας, που μόνο αυτό κρατούσε ακόμη το ενδιαφέρον του, προτιμώντας να περνά τον καιρό του σε μια λέσχη ερασιτεχνώνμανιακών με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τότε έπιασε δουλειά και στην ανερχόμενη εκείνη την εποχή Αtari, την εταιρεία των πρωτόγονων, όπως φαίνονται σήμερα, ηλεκτρονικών παιχνιδιών, και μάζεψε λεφτά για το ταξίδι του στην Ινδία. Η χώρα αυτή μπορεί τελικά να μην τον κράτησε για πάντα αλλά ο Τζομπς έφερε από εκεί έναν τρόπο σκέψης και μια συμπάθεια για τον βουδισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των όσων μας συμβαίνουν στη ζωή που καθόρισαν τουλάχιστον τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και στην τελετή του γάμου του, το 1991, πρωταγωνιστής ήταν και ένας βουδιστής μοναχός. Στον Τζομπς μπορεί να έκανε εντύπωση το μάθημα της καλλιγραφίας και σε αυτό, μαζί με τις πρώιμες αναζητήσεις του στον κόσμο της Ανατολής, να οφείλονται οι εξαιρετικές γραμματοσειρές που χρησιμοποίησαν οι πρώτοι υπολογιστές της Αpple αλλά και το ότι συνεχίζει να ντύνεται περίπου με την επιμονή ενός μοναχού με τα ίδια ρούχα: μια μαύρη μπλούζα με μακριά μανίκια και στενή λαιμόκοψη, τζιν παντελόνι και παπούτσια για τρέξιμο. Δεν ζει όμως αποτραβηγμένος από τον κόσμο και μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με οποιονδήποτε από τους «ισχυρούς» και διάσημους τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποτε είχε αισθηματικό δεσμό με την Τζόαν Μπαέζ, μια μοτοσικλέτα που ήταν μόνιμα παρκαρισμένη μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του(!), τη δάνειζε και στον Μπιλ Κλίντον, ενώ προσπαθούσε να πείσει τον Αλ Γκορ να κατεβεί ως υποψήφιος πρόεδρος. Τη διαφήμιση για τους Μacintosh τη γύρισε το 1984 ο ίδιος ο Ρίντλεϊ Σκοτ, ο σκηνοθέτης του «Βlade Runner», και το σύνθημα ήταν «Το 1984 δεν είναι τόσο κακό» (όσο το είχε υποτίθεται προφητέψει ο Οργουελ με το ομώνυμο βιβλίο του), γιατί θα εμφανιζόταν ο καινούργιος υπολογιστής, κάτι που έκανε τους αξιωματούχους της Αpple να ουρλιάξουν αλλά ο Τζομπς διέβλεψε το πόσο εύστοχο ήταν και έδωσε το πράσινο φως. Οπως λέει, πάντα είναι αυτός και τα προϊόντα του δέκα χρόνια μπροστά από τους άλλους.

Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος
Οχι ότι είναι πάντα ανοιχτός σε κάθε εισήγηση και ιδέα. Και εδώ βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο παίζουν ρόλο οι εμπειρίες ενός μικρού παιδιού όχι μόνο στη δική του μετέπειτα ζωή αλλά και στη ζωή εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων. Η ανασφάλεια των παιδικών του χρόνων με τη γνώση ότι ήταν ένα υιοθετημένο παιδί τον έκανε όταν δημιούργησε τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στην εταιρεία του, την Αpple, να επιμένει να είναι κλεισμένοι μέσα σε κουτιά σφραγισμένα και απαραβίαστα ακόμη και για τους ιδιοκτήτες τους. Βιδώνονταν με ειδικές βίδες που δεν ξεβίδωναν με οποιοδήποτε κατσαβίδι αλλά με ειδικά εργαλεία που διέθετε μόνο η εταιρεία και μπορούσαν μόνο οι άνθρωποί της να ανοίξουν σε περίπτωση βλάβης. Αυτή η επιμονή του για ασφάλεια και οι οδυνηρές παιδικές αναμνήσεις ενισχύθηκαν βέβαια από το ότι το 1985 ο διευθυντής της εταιρείας του, ένας πρώην κορυφαίος μάνατζερ της Ρepsi Cola, που ο Τζομπς τον απέσπασε με χίλια παρακάλια και υποσχέσεις από τη στρωμένη καριέρα του στην εταιρεία λέγοντάς του μεταξύ άλλων και ότι «δεν μπορεί να ήθελε να συνεχίσει για όλη του τη ζωή να πουλάει χρωματιστό ζαχαρωμένο νερό», αυτός λοιπόν σε συνεργασία με άλλους ανώτατους υπαλλήλους της Αpple τον υποχρέωσαν σε παραίτηση και απομάκρυνση από τα χωράφια του πιο ολοκληρωμένου ως τότε δημιουργήματός του.

Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν το ότι, όταν επανήλθε το 1996 για να σώσει την Αpple από την επικείμενη χρεοκοπία της, ήταν ακόμη πιο επιφυλακτικός, κλειστός, εμπιστευόταν μόνο τους δικούς του ανθρώπους από τα προηγούμενα χρόνια και στο iΡod, την πιο επιτυχημένη, όπως λέγεται, ηλεκτρονική συσκευή στην ιστορία της ανθρωπότητας από πλευράς πωλήσεων, αρνήθηκε πεισματικά να είναι μια ανοικτή συσκευή όπου όποιος άλλος κατασκευαστής προγραμμάτων το επιθυμούσε να μπορεί να προσθέσει τα δικά του εμπλουτίζοντας έτσι τις ικανότητές της. Οχι, απαίτησε να είναι όλα παραγωγής της Αpple και μόνο. Το ίδιο έκανε και με το iΡhone, που επέμενε να μην είναι μια συσκευή ανοικτή αλλά προσαρτημένη στο συμβόλαιο που υπέγραφε ο καταναλωτής με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιλογής του Τζομπς, μέχρι που οι πελάτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν ειδικά κυκλώματα σπασίματος για να διαλέγουν όποια εταιρεία τους αρέσει. Οι εμμονές και οι παραδοχές
Η αλήθεια είναι ότι οι συνεργάτες του, όσοι είναι φτιαγμένοι από εκείνο το ειδικό μέταλλο που τους επιτρέπει να έχουν πάντα εξαιρετικές επιδόσεις, να ανταποκρίνονται συνέχεια στις υψηλότατες προδιαγραφές του αφεντικού τους και να αντέχουν να είναι μαζί του για πολύ καιρό, δίνουν μάχες κάθε φορά για να τον πείσουν να αποχωριστεί έστω και προσωρινά τις εμμονές του. Είναι μέσα στα βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του να επιχειρηματολογεί συνέχεια ενάντια σε ό,τι λες για να καταλάβει πόσο πολύ είσαι σε θέση να υπερασπιστείς τις θέσεις σου. Μπορεί όμως να καταλάβει τελικά ποιος έχει το περισσότερο δίκιο. Και είναι γνωστό ότι αρχικά ανάμεσα στα δεκάδες ονόματα που του είχαν προταθεί για το νέο, κρυφό ως τότε όπλο της εταιρείας, το iΡod, το όνομα αυτό το είχε απορρίψει και με επιχειρήματα. Αλλά συνέχισε να βασανίζει και να βασανίζεται από το θέμα της ονομασίας ώσπου παραδέχθηκε ότι αυτό, που κουβαλούσε και αναφορές στην ταινία «Η Οδύσσεια του Διαστήματος», ήταν το πιο κατάλληλο.

Λέγεται ότι το «i» στις συσκευές της Αpple είναι από το πρώτο γράμμα της λέξης Ιnternet. Αλλά κανείς δεν αρνείται ότι έχει να κάνει και με τη λέξη «εγώ» στα αγγλικά. Και ίσως θα έπρεπε να γράφεται με κεφαλαίο i για να καλύπτει και τον ιδιοκτήτη της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk