Εντονες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των στρατηγικών επιλογών της ΔΕΗ και ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει με αιχμή τη συμφωνία ΔΕΗ – RWΕ. Χθες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή με θέμα την πολιτική της ΔΕΗ και τον γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό. Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ωρα του Πρωθυπουργού. Αλλά λόγω του πολιτικού «αρώματος» που αναδίδει πλέον η υπόθεση της ΔΕΗ, και ο ίδιος ο πρόεδρός της κ. Π.Αθανασόπουλος επιθυμεί να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να αναπτύξει τις θέσεις του.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι ακολουθούνται αδιαφανείς διαδικασίες που οδηγούν στον αφελληνισμό της ΔΕΗ και αναδεικνύει την αδιαφορία που επιδεικνύεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Βάσει ποιων μελετών δρομολογείται κατασκευή και λειτουργία τόσο πολλών μονάδων λιθάνθρακα;» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ερώτησή του ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει: «Εχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή τους και πώς αυτές συνδυάζονται με τους στόχους του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας;». Η συμφωνία ΔΕΗ- RWΕ βάλλεται για τρεις κυρίως λόγους: Για την πρόθεση του κ. Αθανασόπουλου να προμηθευτεί με απευθείας ανάθεση από τους Γερμανούς δύο μεταχειρισμένους αεριοστροβίλους για τις θερινές ανάγκες αιχμής του συστήματος. Η πρόθεση αυτή κρίνεται ως παράνομη αφού η ΔΕΗ είναι κρατικό μονοπώλιο στην ηλεκτροπαραγωγή και οφείλει να κάνει τις προμήθειές της με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς. Ο κ. Αθανασόπουλος ισχυρίζεται ότι η απευθείας προμήθεια είναι επιβεβλημένη από το επείγον της υπόθεσης.
Οσον αφορά τις λιθανθρακικές μονάδες που θα εισφερθούν σε εταιρεία με το 51% στη RWΕ και το 49% στη ΔΕΗ ή τις αντίστοιχες φυσικού αερίου με τη Χαλυβουργική, εκτιμάται ότι θα χρησιμεύσουν για πλασματική απελευθέρωση της αγοράς όπου σήμερα η ΔΕΗ κατέχει το 97%. Οι εταιρείες αυτές θα χαρακτηρισθούν «ιδιωτικές» ώστε η ΔΕΗ τυπικά να απολέσει μερίδιο αγοράς, ενώ στην πραγματικότητα θα ασκεί τον έλεγχό τους.
Τέλος, στο θέμα του φυσικού αερίου το μόνο «όπλο» που διαθέτουν ΔΕΗ και RWΕ είναι το δικαίωμα προαίρεσης της πρώτης για το 30% της ΔΕΠΑ. Με αφορμή τη ΔΕΗ πάντως φαίνεται ότι υπάρχουν ενδοκυβερνητικές τριβές, αφού αρκετά μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν επιφυλάξεις για το πολιτικό κόστος που θα έχουν τα σχέδια της ΔΕΗ σε τοπικές κοινωνίες. Τέλος, για έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδης , αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης.