«Τρίβουν τα χέρια τους» οι υπεύθυνοι στο μέγαρο της Αγίας Παρασκευής καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν «ανάσα» στην κρατική τηλεόραση. Τέτοια ποσοστά η ΕΡΤ είχε να «χαρεί» από την εποχή της παντοδυναμίας της. Η «ντριμ τιμ» της άρσης βαρών και ο Πύρρος Δήμας θα πρέπει να «γίνουν εικονίσματα» που θα αναρτηθούν στο γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ. Δεν είναι λίγο να ξεπερνάς σε τηλεθέαση το 75% κερδίζοντας έτσι το «χρυσό μετάλλιο» σε μια δύσκολη εποχή για την τηλεόραση. Το ποσοστό 45% με τον θρίαμβο της Νίκης Μπακογιάννη «ανέβασε στα ύψη» την κρατική τηλεόραση.
Σε απόλυτους αριθμούς, 602.000 τηλεθεατές ξενύχτησαν στις 30 Ιουλίου για να δουν τους έλληνες πρωταθλητές της άρσης βαρών. Ούτε τα πλέον επιτυχημένα σίριαλ κατάφεραν να πλησιάσουν τις αθλητικές εκπομπές της ΕΡΤ που αναφέρονταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράδειγμα: η υψηλότερη τηλεθέαση για το «Δις εξαμαρτείν» του Mega την εβδομάδα από 29 Ιουλίου ως και 4 Αυγούστου έδειξε «σκορ» 405.000 τηλεθεατών. Στις 29 Ιουλίου την αθλητική ενημέρωση της ΕΡΤ παρακολούθησαν 460.000 τηλεθεατές. Απιαστα για τα κρατικά κανάλια νούμερα σε «φυσιολογικές περιπτώσεις».
Την πρώτη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων η ΕΤ1 πέρασε στην τρίτη θέση όσον αφορά τον μέσο όρο τηλεθέασης, με 14,76%. Προηγήθηκαν μόνο τα δύο μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, το Mega με 19,65% και ο Antenna με 16,65%. Ακόμη και η ΕΤ2 «ξεκόλλησε» από τους «άσους» και τα «δυάρια» φθάνοντας ως και στο 6,14% της συνολικής τηλεθέασης.
Τα ευχάριστα για την ΕΡΤ όμως είναι και… «μετρητά». Δηλαδή τα διαφημιστικά έσοδα. Αν και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί επισήμως τα στοιχεία στον πρόεδρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης κ. Π. Παναγιώτου, αναμένεται ότι τα έσοδα αυτά ίσως ξεπεράσουν τα 500 εκατ. δρχ. Και προσοχή στην ουσία: πρόκειται για «ζεστό χρήμα» που θα καταβάλουν οι διαφημιστικές εταιρείες και όχι παροχές σε διαφημιστικό χρόνο και άλλα «τερτίπια» που μειώνουν τα πραγματικά έσοδα. Σε μια εποχή όπου η ΕΡΤ έχει τεράστια προβλήματα με τα ελλείμματα, πρόκειται για μια «ανάσα ζωής». Στα έσοδα θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα «δικαιώματα» που θα εισπράξει η ΕΡΤ από τη χορήγηση «κυκλωμάτων» στα άλλα κανάλια, αλλά το τελικό ποσόν που θα εισπράξει δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη. Στα έξοδα τώρα, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα πληρώσει για δικαιώματα στην EBU (που είχε την κάλυψη) και για μετακίνηση τεχνικών συνεργείων και δημοσιογράφων γύρω στα 200 εκατ. δρχ. Αρα ο απολογισμός είναι θετικότατος.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Παναγιώτου δεν έχει λόγους να κρύβει την ικανοποίησή του: «Η κάλυψη των Ολυμπιακών, παρά τις δύσκολες συνθήκες που υπήρχαν στην Ατλάντα λόγω της έλλειψης οργάνωσης, ήταν πάρα πολύ καλή. Ο “τηλεοπτικός μαραθώνιος” πέτυχε και ασφαλώς ήταν μία ακόμη επιτυχία της ΕΡΤ και των ανθρώπων της». Πάντως στα θετικά της τηλεοπτικής κάλυψης από την ΕΡΤ θα πρέπει να περιληφθεί και η μετάδοση των Αγώνων μέσω του δορυφορικού προγράμματος που έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τους ελληνικούς άθλους και οι μετανάστες σε όλη την Ευρώπη. Η κριτική κριτική, αλλά όχι μόνο γκρίνια.



