Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι ανώνυμοι φίλοι και θαυμαστές του Στέλιου Καζαντζίδη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που παρακολούθησαν χθες το απόγευμα τη νεκρώσιμη ακολουθία από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ελευσίνα. Με λίγα λόγια τον αποχαιρέτησαν η κόρη του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Αννα, και ο κουμπάρος του. Τραγουδώντας συγκινημένοι συνόδευσαν με χειροκροτήματα τον λαϊκό ερμηνευτή στην τελευταία του κατοικία, ακολουθώντας πεζή την πομπή από την εκκλησία ως το Νεκροταφείο Ελευσίνας ­ όπου δεν αποφεύχθηκαν και κάποια μικροεπεισόδια λόγω της πολυκοσμίας. Τάφηκε, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, πλάι στον τάφο της μητέρας του, Γεσθημανής. Υστερα από νοσηλεία 161 ημερών ο Στέλιος Καζαντζίδης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 70 ετών την περασμένη Παρασκευή το πρωί.


Στην κηδεία παρέστησαν, μεταξύ άλλων επωνύμων, οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές του ΠαΣοΚ Γιώργος Λιάνης, Κίμων Κουλούρης, Ελένη Κούρκουλα, ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περικλής Παπαπέτρου, εκπρόσωποι των κομμάτων και από τον καλλιτεχνικό χώρο οι Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Σταμάτης Κόκοτας, Μαίρη Λίντα, Γλυκερία, Μαρίζα Κωχ, Πόλυ Πάνου, Χαρούλα Λαμπράκη, Καίτη Γαρμπή, Διονύσης Σχοινάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Παϊτέρης, Γιώργος Κοινούσης κ.ά.


Γεννημένος στη Νέα Ιωνία της Αθήνας το 1931, αντιμετώπισε από την παιδική ηλικία του προβλήματα και δυσκολίες. Δεκατριών ετών μένει ορφανός, όταν ο πατέρας του Χαράλαμπος, εξουθενωμένος από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια που υπέστη για την αντιστασιακή του δράση κατά την Κατοχή, πεθαίνει το 1945. Ο Στέλιος Καζαντζίδης αναγκάζεται να εργαστεί αχθοφόρος στην Ομόνοια, στο πρακτορείο υπεραστικών λεωφορείων, να πουλήσει νερό και κάστανα σε λαϊκές αγορές, σάμαλι τις Κυριακές στα γήπεδα και στα υφαντουργεία της Νέας Ιωνίας, της γειτονιάς όπου μεγάλωσε. Ακολούθησε η στρατιωτική θητεία, εμπειρία που δεν ήταν και από τις καλύτερες της ζωής του, αφού τον μεταθέτουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Μακρόνησο λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών του.


Ολα όμως άρχισαν να αλλάζουν όταν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου Εσπερος στον Περισσό τού χάρισε μια κιθάρα και εκείνος «άλλαξε πορεία» ακολουθώντας τους δρόμους του λαϊκού τραγουδιού.


Ο Στέλιος Καζαντζίδης συνεργάστηκε με σημαντικούς τραγουδιστές και συνθέτες: Μαρινέλλα, Καίτη Γκρέυ, Μανώλης Χιώτης, Γιώργος Μητσάκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάνος Λοΐζος, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος.


Ωστόσο την Καθαρά Δευτέρα του 1965 πραγματοποιεί την τελευταία εμφάνισή του σε νυχτερινό κέντρο, ενοχλημένος από τη «βαρβαρότητα» της συμπεριφοράς των θαμώνων. Την απόφασή του να μην ξανατραγουδήσει σε νυχτερινό κέντρο την τήρησε ως το τέλος.