Ω ς σήμερα ο περισσότερος κόσμος ήξερε τη Σάρα Μπράουν ως την άχαρη σαραντάρα που τόλμησε να φωτογραφηθεί δίπλα στην Κάρλα Μπρούνι, όταν η τελευταία επισκέφθηκε το Λονδίνο- την περασμένη άνοιξη μαζί με τον σύζυγό της, τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. «Δεν είχα καμία ελπίδα» παραδέχθηκε αργότερα σε μια επίδειξη αυτογνωσίας. Και όμως από τότε πολλά άλλαξαν. Οι spin doctors της Ντάουνινγκ Στριτ συνειδητοποίησαν ότι έχουν ένα κρυφό όπλο στα πόδια τους και αποφάσισαν να το ρίξουν στη μάχη, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν το προφίλ του βρετανού πρωθυπουργού. Εκεί λοιπόν που η Σάρα Μπράουν ήταν άφαντη, τον τελευταίο καιρό έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις της κάνοντας τον βρετανικό Τύπο να μιλάει για την «άνθηση της πρωθυπουργικής συζύγου». Εχουμε και λέμε, λοιπόν.

Μέσα σε λίγες ημέρες η Σάρα Μπράουν διοργάνωσε στην Ντάουνινγκ Στριτ πάρτι για να τιμήσει τα 25 χρόνια της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου. Δύο ημέρες μετά εμφανίστηκε σε γκαλά μόδας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, παρέα με τη Ναόμι Κάμπελ, υπέρ των σκοπών της φιλανθρωπικής οργάνωσης White Ribbon Αlliance που υποστηρίζει ενεργά. Η οργάνωση αυτή έχει στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες να γεννούν υγιή παιδιά. Πριν από αυτό είχε φωτογραφηθεί με την Κάμπελ- για να ξορκίσει το κακό που είχε πάθει με τη συνάδελφό της, την Κάρλα Μπρούνι! – για να προμοτάρει την ίδια Εβδομάδα Μόδας. Την ίδια στιγμή εμφανίζονται δημοσιεύματα σε βρετανικά περιοδικά για τον καλό σκοπό που έχει αναλάβει να πατρονάρει- να βελτιωθούν οι συνθήκες της γέννας για τις γυναίκες όλου του κόσμου- και η ίδια μιλάει για αυτό με άνεση ενώ στο παρελθόν το απέφευγε.

Ο λόγος που ρίχνει το βάρος της σε αυτόν τον σκοπό είναι ιδιαίτερα προσωπικός όσο και τραγικός μαζί. Το πρώτο παιδί του ζεύγους Μπράουν, ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε πρόωρα, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία προτού καλά καλά κλείσει τις δέκα ημέρες. Το πρωθυπουργικό ζευγάρι απέκτησε στη συνέχεια δύο αγόρια, τεσσάρων και δύο ετών σήμερα. Ο μικρός γιος των Μπράουν πάσχει από τη σπάνια νόσο κυστική ίνωση και αυτός είναι προφανώς ένας επιπλέον λόγος για το ενδιαφέρον που δείχνει η Σάρα Μπράουν σε ζητήματα μητρότητας και περιγεννητικής υγείας.

Η Σάρα Μπράουν, 44 ετών σήμερα, διαθέτει προϋπηρεσία στον χώρο των δημοσίων σχέσεωνείχε δική της εταιρεία στον χώρο αυτόν- αλλά σε καμία περίπτωση δεν διακρίνεται για τον αυστηρό επαγγελματισμό της προκατόχου της στην Ντάουνινγκ Στριτ, της Σερί Μπλερ. Η διακεκριμένη νομικός και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού είχε κρατήσει το πατρικό της επώνυμο στην επαγγελματική της ζωή, είχε μια πολυάσχολη ατζέντα και δεν είχε χρόνο για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Οι σχέσεις της εξάλλου με τα μίντια δεν ήταν οι καλύτερες. Η Σάρα Μπράουν φαίνεται ότι αρχίζει σιγά σιγά να εγκαταλείπει τις αρχικές αντιρρήσεις της και να μπαίνει στο παιχνίδι της δημοσιότητας. Εχει όμως βάλει ως όρο να κρατήσει απ΄ έξω τα παιδιά της, για τα οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε και ακόμη πιο λίγες φωτογραφίες τους κυκλοφορούν. Προσπαθεί, κατά τη γνώμη μας, να βρει μια μέση οδό ανάμεσα στο αυστηρά επαγγελματικό προφίλ της Σερί Μπλερ και της εικόνας της απλής νοικοκυράς που είχαν όλες οι σύζυγοι των πρωθυπουργών της Βρετανίας τα τελευταία 40 χρόνια. Χαμηλών τόνων, συμπαθητική και γλυκιά, σύμφωνα με όσα γράφει ο «Ιndependent», ίσως μπορέσει να δώσει λίγη λάμψη στον «γκρίζο» σύζυγό της και μαζί να αναπτερώσει τις ελπίδες των Εργατικών που βρίσκονται στο ναδίρ.